Азиатските индекси се понижиха днес, водени от спада в Китай и продължаващото поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути.

Китайският индекс CSI300 загуби 1.7% от стойността си, докато шанхайският се понижи с 1.8%. Индексът MSCI Asia-Pacific намали стойността си с 1.1%.

Вижте още: Щатските акции не са надценени, според Бернанке

Японският Nikkei и южнокорейският Kospi се разграничиха от негативните тенденции и нараснаха съответно с 0.3 и 0.5%.

Повишените очаквания за намиране на решение между Гърция и европейските кредитори в известна степен неутрализираха негативните пазарни настроения. В допълнение на това дойдоха и коментарите от Марио Драги вчера за доброто състояние на еврозоната и запазването на лихвите от ЕЦБ при рекордно ниските им нива.

Лихвите по 10-годишните немски облигации се повишиха до 0.9% спрямо нивата им от 0.5% в началото на седмицата.

Еврото се търгува при нива от 1.1269, като добави 2.5% от началото на седмицата.

„Освен ако няма някаква изключителна позитивна изненада по отношение на данните за заетостта в петък, еврото може да продължи да поскъпва към 1.15. Пътят до там обаче може да е неравен. Сериозна съпротива е възможно единната валута да срещне при нива от 1.1466“, смята Кати Лиен, управляващ директор Валутна стратегия в BK Asset Management.

При суровините петролът поевтиня, като брентът загуби 2.6% вчера и рано тази сутрин се търгува при нива от 63.70 долара за барел с доставка през юли.

Златото също се търгува леко надолу вследствие на поевтиняването на долара при нива от 1 185 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се търгува при нива от 16.5 долара за унция.