Днес еврото падна до двумесечно дъно спрямо долара, след като вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) намекна за допълнителни стимули през декември, което бе достатъчно за едно от най-големите понижение на европейската валута в последните години.

Еврото падна до 1.1072 спрямо долара в азиатската търговия, понижавайки се под подкрепата от 1.11 от последните няколко седмици. За последно еврото се търгуваше на ниво от 1.1104.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви вчера, че банката проучва нови стимули, които могат да бъдат обявени още през декември и е готова да намали лихвите по депозитите още в отрицателна посока.

"Пазарите очакваха, че Драги може да обсъди продължаване на количественото улесняване, но той стигна дотам, че обсъди намаляване на лихвите по депозитите за търговските банки," заявява трейдър на деривати в японска брокерска къща.

"Той каза всичко, което може да предложи. Това беше като пица с всичко."

Шокът бе достатъчно голям, за да обезцени еврото с 2.0%, което бе вторият най-голям спад от 2011 г. насам. Търгуваните обеми вчера също така бяха най-големите от година насам.

Спрямо британския паунд еврото падна до 72.05 пенса, близо до дъното си от 71.97 от 22 септември.

Според някои анализатори обаче все още е рано да се каже дали еврото трайно ще излезе от рейнджа 1.11-15, в който се търгува спрямо долара в последните няколко месеца.

Сега погледът на пазарите се насочва към срещата на Федералния резрв на САЩ, която е насрочена за 27-28 октомври.

С повишаването на цените на акциите в световен мащаб, което повиши и желанието за риск, вчера йената падна до едномесечно дъно от 120.78 спрямо долара. За последно японската валута се търгуваше на ниво от 120.705 йени за долар.

Коментарите на ЕЦБ също така породиха спекулации, че Централната банка на Япония може да увеличи стимулите си за икономиката на срещата си следващия петък.

Възобновеният апетит към риск оскъпи и суровинните валути. Австралийският долар добави 0.4% към стойността си, до 0.7238 щатски долара, възстановявайки се от двуседмичното си дъно от 0.7182, достигнато във вторник.