Напълно очаквано - ЕЦБ запази нивото на лихвите без промяна. По-нататъшна яснота относно бъдещата монетарна политика на централната банка инвеститорите ще търсят от речта на Марио Драги за състоянието на икономиката, която той ще изнесе след по-малко от час.

Лихвите в еврозоната бяха запазени при рекордно ниското им ниво от 0.05%, като решението отговори широко на очакванията на анализаторите. Лихвите по депозитите в еврозоната се запазват при отрицателно ниво от -0.2%.

Драги и неговите колеги са се обединили зад мнението, че е твърде рано да се повишават стимулите на този етап. Програмата за обратно изкупуване на активи на ЕЦБ е на стойност 1.1 трилиона евро.

„Драги трябва да убеди пазара, че ЕЦБ е способна да направи много повече, ако ситуацията се влоши – което включва понижение на лихвите, повишаване на стимулите и др., за да се убедят пазарните участници, че икономиката на еврозоната ще се възстановява по-ускорено“, според Ричард Баруел, анализатори в BNP Paribas Investment Partners.

Девет месеца след старта на програмата за обратно изкупуване на активи ефектът им върху икономиката на еврозоната все още е незабележим.

Лихвите по депозитите се понижиха под нула за пръв път през септември тази година. Мнозинството пазарни участници очаква ЕЦБ да ускори политиката си на стимули в бъдеще, като според анкета на Bloomberg цели 80% от специалистите са с подобни очаквания.

След решението на ЕЦБ, което не изненада пазарните участници, еврото се понижи минимално спрямо долара, като се търгува при нива от 1.1320, преди речта на Марио Драги.