Кога за последно пътувахте със самолет? Спомняте ли си момента, в който самолета каца, взимате багажа и напускате летището? А помните ли какво направихте с малката част от бордната карта, която след проверката преди качване на самолета служителя на авиокомпанията ви даде?

Ако и вие сте като повечето хора, които я оставят в джоба на седалката пред вас в самолета или просто я хвърляте веднага след кацане, следващия път помислете преди да го направите. Вижте защо:

Вероятно сте забелязали, че върху бордната ви карта има картинка, наподобяваща баркод. Може да изглежда като стандартен баркод с вертикални черни линии и някаква картинка като пъзел. Този баркод съдържа информация за вашата самоличност.

Какво толкова, вероятно си мислите, след като е нужен специален четец за баркодове, какъвто използват авиокомпаниите, за да валидират картата. В интернет има достатъчно сайтове, които разчитат всички видове баркодове.

Вижте още: Пет трика, които ще ви помогнат, когато летите със самолет

Достатъчно е само да направите снимка на борната карта и да я качите на сайта и той ще ви покаже каква информация има зад него. Това пише в своя блог Брайън Кребс.

Така всеки недоброжелател може да го разкодира и да научи името ви, телефонния ви номер, информация за полета, как е бил платен, от кой и т.н. Ако често летите с авиокомпанията и имате номер, с който сте регистриран като редовен пътник, личните ви данни могат да бъдат използвани за достъп до регистрацията ви.

Там има информация за всичките ви досегашни и бъдещи полети, могат да бъдат правени промени по резервациите, включително да бъдат отменени. И не на последно място: може да бъде сменена паролата ви за достъп.

Не игнорирайте бордната си карта при следващия полет. Не я оставяйте на летището, унищожете я преди да я изхвърлите, така че никой да не може да се възползва от нея.