Интернетът на нещата направи всичко - от хладилниците до термостатите - по-умни. С нарастването на популярността на свързаните технологии обаче, хакерите също намират начини да се възползват от тези иновации, засилвайки необходимостта да се внимава.

Подсилването на паролите и използването на приложения за сигурност помага, но блокирането на достъпа може да е страхотна първа стъпка.

Ето къде дебнат хакерите:

Приложения имитации

Ако използвате определени приложения от трети страни, внимавайте. През есента потребители на Snapchat станаха жертва на хакери, като над 90 000 снимки и 9 000 видеа бяха откраднати. Тези потребители бяха свалили приложения от трети страни, за да заобиколят факта, че Snapchat не се предлага за мобилните устройства с тяхната операционна система.

Според Snapchat разработичици на такива приложения имитации създават услуги с които крадат данните на потребителите.

Хладилника

Миналата година компанията Proofpoint, Inc. откри, че в периода декември 2013 – януари 2014 г. хакери използвали 100 000 свързани домакински уреди (като умни хладилници), като вход за разпращането на имейли, съдържащи воруси.

Колата

Според доклад на щатски сенатор, близо 100% от новите автомобили имат безжични слабости, които хакерите могат да използват, като отваряне на вратите без ключ, навигационни системи, дистанционно запалване.

Това не е всичко, тъй като личната информация, която автопроизводителите събират, често се съхранява в трети страни и може да бъде злоупотребено с нея.

Профилите ви в социалните медии

Редовно големи медии и известни компании стават жертва на хакери през профилите им в социалните мрежи и най-вече Twitter. Chipotle и Newsweek са последните, чието присъствие в социалните мрежи бе компрометирано.

Вижте още: Хакери лесно могат да блокират телефона ви чрез WiFi мрежа

На касовия апарат

Злоупотребите с лични данни в магазините на едни от най-големите вериги поставиха под въпрос сигурността на POS терминалите. Ако използвате система за мобилно плащане, направете всичко възможно, за да ограничите вероятността от измама.

Бебефонът ви

Ако бебефонът ви има камера и IP адрес, има вероятност хакерите да се възползват от това, за да ви следят. В интернет дори се предлагат линкове към такива хакнати устройства и други хора, могат да гледат какво прави вашето дете.