Президентът на Азиатската футболна конфедерация (АФК) шейх Салман бин Ебрахим Ал Халифа от Бахрейн се в ключил в надпреварата за шефското място във ФИФА, информира Bahrain News Agency, цитирана от Reuters.

Според агенцията шейхът е подал документите си в централата на ФИФА в неделя - ден преди изтичането на крайния срок.

Салман бин Ебрахим Ал Халифа, който е близък с кувейтския шейх Ахмад Ал-Фахан Ал-Сабах, един от най-влиятелните мъже в международния спорт и ключова фигура в Олимпийското движение, набираше подкрепа от азиатските футболни федерации през миналата седмица.

Шей Салман първоначално подкрепи Мишел Платини, който също участва в надпреварата. Проблемите на французина, които започнаха с плащане от 2011 г. на 2 млн. швейцарски франка (2.04 млн. долара) от ФИФА за работа, свършена девет години по-рано, промениха сериозно предизборния пейзаж.

Вижте още: Вицепрезидентът на ФИФА избегна затвора по най-показния начин

По-рано този месец Платини бе отстранен за 90 дни от футбола, което бързо намали подкрепата за него.

Платини обжалва забраната и може да бъде допуснат до надпреварата за гласуването на 26 февруари, ако обори решението на етичната комисия.

Шейх Салман ще се сблъска с друг член на арабска кралска фамилия при изборите, тъй като йорданският принц Али Бин Ал Хюсейн също се е кандидатирал за президент на ФИФА.

В събота бившият затворник по времето на Апартейда - Токио Сексуейл, който сега е бизнесмен, също обяви, че се кандидатира за президент на ФИФА.

Бившият полузащитник на националния отбор на Тринидад и Тобаго Дейвид Нахид също е подал документи, заедно с бившия заместник генерален секретар Жером Шампан и Мишел Платини.

Бившият бразилски футболист Зико също бе заявил, че иска да участва, но не е ясно дали е успял да набере необходимата подкрепа за това.