ФИФА публикува финансовия си отчет за 2014 г. и той показва, че организацията е спечелила огромна сума пари от Световното първенство по футбол, което струваше милиарди на Бразилия.

Световното първенство по футбол през 2014 г. е генерирало 4.8 млрд. долара приходи за ФИФА, в сравнение с 2.2 млрд. долара разходи. За периода на четиригодишния цикъл на шампионата, събитието е генерирало 2.6 млрд. долара печалба.

ФИФА е заработила 2.4 млрд. долара от телевизионни права, 1.6 млрд. долара от спонсорски договори и 527 млн. долара от продажбата на билети.

По-голяма част от разходите на ФИФА е отишла за участващите отбори и конфедерации (476 млн. долара) и за разходи около телевизионни предавания (370 млн. долара). ФИФА е осигурила 453 млн. долара на организационния комитет в периода 2011 – 2014 г., както и 100 млн. долара на Бразилия след края на турнира.

ФИФА обаче няма участие в истинските разходи за организирането на финалния турнир като стадиони и транспортна инфраструктура.

Турнирът е струвал 15 млрд. долара като значителна част от вложените средства бяха обществени средства. Бразилия похарчи 3.6 млрд. долара за построяването на нови стадиони и за обновяването на няколко съществуващи стадиона за турнира.

По-малко от година по-късно някои от тези стадиони пустеят. На струващия 300 млн. долара Арена Амазония в Манаус, например, са проведени едва 11 събития в първите пет месеца след края на турнира.

Световното първенство е генерирало 85% от приходите на ФИФА в периода 2011-2014 г. За този периода печалбата на организацията възлиза на 338 млн. долара.