Затворите в бразилския щат Пернамбуко представляват бърлоги на беззаконието, които се управляват от затворници, които продават наркотици на други затворници и убиват всеки, който им дължи пари, разкрива нов доклад на правозащитната организация Human Rights Watch (HRW).

Ръководителите на пренаселените затвори в щата се страхуват от затворниците и дават на най-опасните от тях, които носят прозвището „чавейрос“ или „ключари“, контрола над техните отделения, където те трябва да поддържат реда.

Властите дават тези правомощия на осъдени убийци, изнасилвачи и наркодилъри, защото „те са уважавани от останалите затворници“. Това е споделил затворник пред HWR, като организацията е посетила четири затвора в Пернамбуко, където на всеки 31 затворници се пада по един пазач.

Вижте още: В този затвор деца се разхождат свободно и се произвежда дрога

Организацията разкрива, че управляваните от чавейрос затвори са адски дупки, където върлуват болести, беззажищитните биват изнасилвани групово, а роднините извън затвора биват изнудвани да плащат задълженията за наркотици на затворниците.

И докато затворниците гният в претъпкани килии, които делят с десетки други мъже, ключарите живеят в просторни килии с телевизори, хладилници, вентилатори и бани и използват други затворници като прислуга.

Затворниците са принудени да плащат седмичен данък от между 5 и 15 реала (1.29 и 3.86 долара) и всеки, който изостава с плащанията, бива пребиван или убиван от бандата на ключарите.

Тези наркобарони печелят пари и от продажбата на наркотици на останалите затворници, които им се доставят от пазачите или от полицаи, като дори принуждават семействата на наркозависимите да плащат задълженията им.

Жена, която се занимава с улична търговия, е споделила, че е получила обаждане от затвора, в което й е било наредено да плати дълговете на сина си, като й е било казано: „Или плащаш, или ще трябва да купуваш ковчег за сина си.“

Ключарите използват властта си в затворите и за да продават и отдават под наем легла в затвора на цени между 150 и 500 долара, пише Daily Mail.

Жена споделя, че е платила 500 долара за 20-годишния й син, който е получил 4-годишна присъда за притежанието на канабис на стойност 14 долара.

Влиянието на ключарите в затворите се поддържа от 'войниците', които те си набират. Тези членове на банди пребиват всеки, който наруши правилата или пък им дължи пари.

Вижте още: Този затвор е толкова опасен, че охранителите не влизат в него

Ключарите не само, че всяват безпорядък, но и не защитават затворниците един от друг.

Новите затворници и тези, които са по-уязвими, ако имат някакви физически увреждания, обикновено биват поставяни в „дисциплинарни крила“, но двама затворници споделят, че са били изнасилени групово, докато са били в точно такава „защитена част“ от затвора, която се управлява от ключар.

Единият от двамата затворници споделя, че е бил нападнат от 10-те мъже, с които дели килия в затвора COTEL в Ресифе, Пернамбуко.

Той споделил за изнасилването на пазач в затвора, който обаче му отговорил, че „затворниците трябва да страдат.“

Двете жертви също така казват, че насилниците не са използвали предпазни средства. Тези сексуални посегателства отчасти са причината нивото на заразените с ХИВ в затворите в Пернамбууко да е 42 пъти по-високо (870 на 100 000 души), отколкото в Бразилия като цяло.

В затворите в Бразилия има над 607 000 души, докато капацитетът им е за около 377 000. В Пернамбуко близо 32 000 души излежават присъдите си в затвор с капацитет за едва 10 500.

Около 59% от затворниците все още не са получили своите присъди, но делят килии с осъдени затворници, което е нарушение на международните и на бразилските закони.

Затворите в Пернамбуко разполагат средно с по един пазач на 31 затворници.

От HRW са посетили четири затвора в Пернамбуко през тази година и са разговаряли с 40 настоящи и бивши затворници, както и с техни роднини, затворническите власти, съдии, прокурори, обществени защитници и полицаи, за да изготвят своя доклад.