Докато танцът продължава, музиката сякаш е спряла от известно време - в мечи пазар ли сме вече или по друг начин казано, започна ли нова вълна на кризата? Това е най-често задаваният въпрос на финансовите пазари ...

Проблемът е, че когато сме в мечи пазар (известен още като финансова криза) е общоприето пазарите вече да са установили твърде ниски дъна, изтривайки голяма част от напредъка, записан в периода на бума.

Много инвеститори остават лоялни на поведението от типа "купи и задръж" или "купувай при спада", макар че икономическите данни потвърждават нова криза или по-лошо - докато те не са обезсърчени и се откажат от финансовите активи, независимо от цената, в търсене на ликвидност.

Просто преминахме от климат, в който инвеститорите смятаха, че чашата е наполовина пълна, до такъв, където чашата е наполовина празна. При тези обстоятелства големите играчи на Уолстрийт започват да се оттеглят, т.е. вместо да купуват при спада (понижението), правят точно обратното.

Увеличават късите позиции, защото, когато усетят опасност, просто вече не са заинтересовани от печалби, а от запазването на капитала. Това е основната последица от така наречените страхове на финансовите пазари.

Дали сме в мечи пазар не е най-важният въпрос. Вместо това можете да се запитате дали сте подготвени за такова развитие на финансовите пазари със сериозни последици за всички класове налични активи и стандарта на живот.

Не сте забравили 2008 г., нали?

В миналото сме обсъждали много начини за диверсификация в климат, в който поскъпването на рискови активи, като акциите, бе придружен от поскъпването на долара, който по дефиниция е валута убежище. И тъй като вярваме, че този тандем сега е в опасност, вече посочихме да се използва друга стратегия за защита (продаване на индексите, за да се възползвате от падането) или разнообразяване в кошницата от валути (купуване на австралийския долар – символ AUD в платформата за търговия MetaTrader 4).

Днес ние се фокусираме върху златото. Защо?

Първо, поради съществуващата корелация с цената на акциите и обратната такава с долара. Освен корелацията, другата съставка, която заслужава внимание, е очакваната възвръщаемост. Това е много болезнена тема, защото жълтият метал, за разлика от акциите (дивиденти), валутите (лихви) или имотите (наем), не предлага доходност.

Какво казват графиките?

Хората са склонни да се обръщат към златото, когато е налице така нареченото бягство от риск. Два са основните фактори, които ни подсказват сега, че предстои ново покачване:

- относителните лихвени проценти - цената на златото се изстреля отново близо до исторически върхове през лятото на 2012 г., когато лихвените проценти на 10-годишните съкровищни американски облигации бяха на дъното си. В момента двете линии са силно приближени, индикирайки за предстояща волатилност. Такива фигури са почти винаги последвани от бързи пробиви надолу (капитулация на низходящ тренд) или нагоре (възобновяване на възходящия тренд), в зависимост от посоката, в която те са възникнали (пробив). Заслужава да се отбележи тук и че през периода октомври 2007 г. - март 2009 г., когато основните борсови индекси загубиха 50%, златото поскъпна с почти 25%.

- доларовият индекс - когато измерителят на зелените пари срещу другите валути се вдига и се държи стабилно на настоящите нива, това е негативно за цената на златото. През 2011 г. златото направи исторически връх, докато доларовият индекс бе на минималните си нива от спада заради кризата. Август месецтази година индексът на долара се приближи до върховете към нивото 100, в същото време златото се колебаеше около годишния си минимум, след което жълтият метал започна да се вдига нагоре, а доларовият индекс започна да пада. Останалото е ясно.

Когато златото покаже риск от нестабилност, особено ако възходящата посока е по-вероятна, това ни предупреждава, че нещо се подготвя. Нещо негативно за другите класове активи, като например риска.

Златото поскъпна до четиримесечен връх от 1,191.70 долара миналата седмица на фона на спекулациите, че централната банка на САЩ няма да повиши лихвите до края на тази година, със слабите икономически данни за продажбите на дребно и производствената активност, похранващи това мнение. От дългосрочна перспектива цената сега тества нивото 50% от основния тренд от началото на 2000 г. и отскок от тренд линията би трябвало да донесе нова сила на биковете.

И това се случва през години, като реалните лихвени проценти са отрицателни. Очевидно е, че поскъпването на златото не винаги се е синхронизирало с реалната възвръщаемост на книжните пари. Но ние не виждаме как САЩ, Европа и Япония може да си позволят положителни лихви твърде скоро, като се има предвид нивото на държавния дълг.

И не виждаме също как може (потенциално) да напреднат борсовите акции предвид факта, че има все повече и повече признаци на изтощение. Причината за търсенето на метала е съвсем проста – недоверие в чуждите валути, които държавите са принудени да печатат, за да покриват държавните си дългове и да обезпечават банковата си система.

Тоест, първопричината е дълговата криза, която дестабилизира финансовата система и световните валути.

Заключението е просто

Златото ще продължава да върви нагоре, докато световните икономически сили не решат радикално бюджетните си проблеми и започнат да изплащат обратно дълговете си. За съжаление, едва ли скоро ще има подобен поврат в държавните финанси на САЩ, Европа или Япония.

Политическите системи на тези държави не са пригодени да решат проблема радикално и из основи. А това означава, че кризата ще се проточи още години наред, търсенето на злато ще доминира на пазара, а цената му ще продължава да върви нагоре.

Търгувайте отговорно с едни от най-добрите условия за търговия в България.

Силвия Велчева
Admiral Markets UK Ltd

* Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.
Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в Комисията за финансов надзор: FRN 595450