В 14 областни града има балотаж днес. Кой срещу кого ще играе в големите градове и къде сблъсъците са най-интересни?

Днес ще се проведат общо 1128 балотажа за кметове на общини, райони и кметства.

Гласуването ще е много по-лесно, защото ще се гласува с бюлетини, съдържащи само по две имена на двамата опоненти, посочва bTV.

В Хасково балотажът ще е между кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов и досегашния кмет Георги Иванов. Разликата между тях е близо 17 процента.

Не така обаче стоят нещата в Ловеч, където сблъсъкът е ГЕРБ - БСП , а разликата е точно 4 стотни. Ожесточена е борбата между левицата и ГЕРБ и в Сливен, където БСП отстъпва с процент и половина.

Толкова е разликата и между кандидатите в Търговище, където сблъсъкът ще е между ГЕРБ и ДПС. Само два процента разлика - така стоят нещата в Плевен между Реформаторите и ГЕРБ.

А в Разград - около процент и половина. Тук ГЕРБ се изправят срещу независим кандидат. И още два града с много близък резултат. Във Враца ГЕРБ води с процент и нещо. А във Видин изненадващо за всички издигнатата от Инициативен комитет Росица Кирова води на ГЕРБ с около 4 процента.

Следват няколко града, където разликата между първия и втория е доста по-голяма. В Добрич - близо 30 процента разлика между ГЕРБ и Реформаторите.

В Силистра - повече от 20 процента разлика. В Шумен - също ГЕРБ засега води на БСП с над 20 процента. В Перник сблъсъкът отново е традиционен между левицата и ГЕРБ.

В Пазарджик независимият Тодор Попов, който е и настоящ градоначалник, изпреварва значително опонента си от ГЕРБ. В Пловдив един срещу друг се изправят коалиционните партньори от ГЕРБ и Патриотичния фронт.

На първия тур активността беше 53.6 процента. Предстои да разберем дали ще сме по-активни на балотажа.