Днешният 3 ноември е обявен за Ден на сандвича. Това е третата по консумация в света храна, която има милиони вариации.

Концепцията за поставяне на продукти в хляб датира от преди векове, но едва през 18 век се появява сандвичът - такъв, какъвто го познаваме днес.

Вижте 10 от най-добрите сандвичи от всички кътчета на света, събрани от Reader's Digest:

Сандвич с пушено месо

Въпреки че може да бъде намерен в менюта на заведения в цяла Канада, няма съмнение, че този сандвич е най-популярен в родния си град - Монреал.

Той представлява пушени гърди, ароматизирани с изобилие от пипер и подправки, поставени в ръжен хляб, намазан с горчица.

Свински котлет в хляб

Този сандвич е толкова проста храна, колкото звучи. Представлява свинска пържола в хлебче и е популярна закуска, която може да се купи в ресторанти и улични сергии из целия остров Макао.

Ароматът и текстурата правят този сандвич толкова добър.

Вижте още: Неустоими кулинарни изкушения по улиците на света

Банх Ми

За разлика от строгата простота на свинския котлет от Макао, при виетнамския сандвич много съставки са мушнати във франзела, полята обилно с подправки.

Ядрото на сандвича е под формата на различни видове месо, като свинското се използва най-често, но се добавят и пиле, тофу и сардини.

Кориандър, мариновани и пресни зеленчуци, чили сос, майонеза и сирене също са сред съставките.

Чийзстек Фили

Америка е щастлива страна с множество различни сандвичи, тясно свързани с определени региони.

Най-известният обаче си остава Чийзстек Фили. Оригиналната версия е с три основни съставки - сирене, говеждо месо и хляб, към които често се добавят сотиран лук и чушки.

Руло от омари

Въпреки своите корени от Североизточен САЩ, този сандвич е у дома си в канадските стомаси. Това се дължи на факта, че канадските омари са известни като най-вкусните в света.

Така прясно уловен омар, смесен с майонеза и лук и навит на руло, е толкова популярен, че дори McDonald's го предлагат като сезонен елемент от менюто си.

Господин Крю

Това е сандвич с шунка и сирене. Наместо обаче сиренето да се поставя между двете филийки хляб, то се слага отгоре и така се запича.

Естествено, вариациите на този френски специалитет изобилстват. Госпожа Крю може да се похвали с пържени яйца върху филиите, в други разновидности се добавят доматена салца и ананас.

Чевапи

Тъй като това босненско ястие от прясно мляно месо, лук, заквасена сметана и айвар (вид лютеница) се сервира в пърленка, то почти излиза от категорията на сандвичите.

Но е толкова вкусно, че определено се брои. Чевапи е популярно на Балканите и е национално ястие на Сърбия и Босна и Херцеговина, които се смятат за родината му.

Вижте още: Колко струва Burger King на Малдивите?

Вада Пав

Вариантът на вегените. Сандвичите отдавна са окупирани от хищниците и рядко може да се намери пример за някой, в който има само зеленчуци.

Вада Пав, много популярна улична храна в Индия, произлиза от индийския щат Махаращра. Хлябът е мек, а "месото" на сандвича са пържени картофи Пати, ароматизирани с подправки като куркума, горчица, чили и джинджифил.

Печена акула

Тринидад и Тобаго е страна, която обича своите подправки. Чътнита, туршии и сосове се правят от най-различни съставки - от манго през моркови до пъпеши.

А ако има нещо, от което един сандвич има нужда, то това са подправки.

Сандвичът, за който говорим, е страхотен не само защото месото на акулата е изненадващо апетитно, но поради огромното разнообразие от аромати, като манго, кисели краставички, чеснов сос и лютеници.

Топъл сандвич с пиле

В този специалитет от Квебек има настъргани пилешки гърди между две филии хляб, покрити със сос, варен грах и пържени картофки.

Той е много популярен в района, където е включен в менютата на местните вериги за бързо хранене.