Стан Друкенмилър, един от най-успешните портфолио-мениджъри за последните три десетилетия, заяви, че залага срещу еврото и това съвсем скоро може да се случи и с акциите.

През април Друкенмилър заяви, че е „мечи настроен“ за еврото. Малко по-късно той закри късите си позиции в единната валута.

Вижте още: Ето как да станете феноменален инвеститор

„Хубавото нещо при валутите е, че обикновено валутните движения имат склонността да траят между две и три години“, коментира инвеститорът по време на конференция в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg. Друкенмилър добавя, че подобни спадове имат тенденция временно да се прекъсват към средата на периода и впоследствие продължават с пълна сила.

Доходността на Друкенмилър, постигната в управлявания от него фонд Duquesne Capital, възлиза на 30% за периода между 1986 и 2010 година, което го прави един от най-успешните мениджъри на всички времена.

Като основание за очакваното понижение на еврото спрямо долара Друкенмилър посочи противоположните очаквани политики от Фед и европейската централна банка.

Според Друкенмилър, ръководителят на ЕЦБ е предизвестил следващата стъпка на ЕЦБ – повишение на стимулите, или ново понижение на лихвите в еврозоната. В същото време изявленията от страна на Фед сочат към скорошно повишение на лихвите в САЩ.

Шестдесет и две годишният инвеститор бе основен архитект на късата позиция в размер на 10 милиарда долара върху британския паунд през 1992 година, когато той още е работил за популярния Джордж Сорос. Този залог донесе на Сорос 1 милиард долара и го направи един от най-популярните инвеститори в световен мащаб.

Междувременно еврото се понижи от нива от 1.21 в края на миналата година до дъното при 1.05 през март. Впоследствие единната валута се повиши до най-високо ниво от 1.16 в края на август и отново започна да се повишава. В момента еврото се търгува при нива от 1.10 спрямо долара, или понижение от 13% за последната една година.

По-малко уверен е бил Друкенмилър по отношение на акциите. „Не бих се определил, като мечи, нито като бичи настроен за акциите“, коментира специалистът. Това, което би направил, е да скъсява акции на циклични компании.