Американските акции приключиха търговията в четвъртък на малко по-ниски нива за втори пореден ден, очаквайки важния доклад за нивото на заетост в САЩ, който ще бъде обявен в петък.

Основните индекси се лутаха между печалбите и загубите, преди да се позиционират на малко по-ниските нива, а инвеститорите се изплашиха от възможността за увеличаване на лихвените проценти още през декември, след като по-острият тон на представителите на Федералния резерв подсказа за това.

В четвъртък президентът на Фед в Атланта Денис Локхарт се присъедини към по-агресивното поведение, заявявайки, че слуховете за увеличаване на лихвите „ще продължат да се потвърждават все повече“.

„Умереното понижение на борсите през последните два дни вероятно се дължи на затишието след сериозния скок през предходните няколко седмици. На този етап това е нормално и полезно за пазара“, каза Артър, Хоган, главен пазарен анализатор на Wunderlich Securities.

Впечатляващите финансови резултати на Facebook и Ralph Lauren Corp., които стимулираха ръста на фючърсите, преди пазарът да отвори, не бяха достатъчно силни, за да изстрелят акциите нагоре, тъй като енергийният сектор и този на биотехнологиите оказаха пагубното си влияние.

Европейските борсови индекси приключиха търговията в сряда на по-ниски нива и така прекъснаха тридневната победна серия. Загубите се дължаха от части на спада на акциите на петролната компания Amec Foster Wheeler PLC.

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0.4 процента и затвори на 378.76. За последните три сесии той се увеличи значително, а ръстът от 0.5 процента в сряда бе най-сериозен, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че банката е готова да осигури допълнителни стимулиращи мерки през декември, ако това се наложи.

Акциите изпитаха сериозно затруднение с излизането от червената територия, особено след мрачната прогноза за най-голямата икономическа сила в Европа – Германия. Немските поръчки за промишления сектор са паднали с 1.7 процента през септември, бележейки трето поредно понижение.

Германският министър на икономиката посочи, че „слабото търсене от страните извън еврозоната“ е виновно за низходящата инерция.

EUR/USD
Еврото записа неутрална търговия спрямо долара в четвъртък. Единната валута запази по-ниските нива, до които достигна предишната сесия и двойката продължи да се търгува в изключително тесен рейндж. Краткосрочните индикатори са полза на еврото. В такъв случай може да се очаква пробив на съпротивата при 1.0969. Стартът в четвъртък бе даден на цена от 1.0863, а финалната линия бе пресечена на курс от 1.0882. Разликата между най-ниската и най-високата стойност за деня бе 63 пипса.

Подкрепа 1.0806; 1.0784;
Съпротива: 1.0969; 1.1095;

GBP/USD

Паундът регистрира сериозни загуби спрямо долара в четвъртък. Очакванията за ново понижение на британската валута се оправдаха и така тя загуби значителни позиции спрямо долара. Междувременно подкрепата при 1.5239 бе пробита и двойката финишира под нейните стойности. Ако мечият тренд продължи и занапред, валутите ще преодолеят второто ключово ниво при 1.5199. Търговията в четвъртък стартира на цена от 1.5383, като в началото посоката бе неутрална. Мечите настроения надделяха около обяд и продължиха до самия финал. Дъно за деня бе ударено при 1.5204, а сесията бе затворена 2 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 1.5239; 1.5199;
Съпротива: 1.5505; 1.5528;

USD/CHF

Доларът записа слабо повишение спрямо швейцарския франк в четвъртък. Сесията бе волатилна, но в крайна сметка завърши благоприятно за долара. Краткосрочните очаквания остават в полза на бичия тренд. Сесията стартира на цена от 0.9931, като американската валута натрупа позиции още в ранните часове. Съпротивата при 0.9957 бе пробита, след като двойката отбеляза връх за деня при 0.9978. Финалът бе сложен на курс от 0.9951.

Подкрепа: 0.9803; 0.9755;
Съпротива: 0.9957; 0.9999;

USD/JPY

Доларът натрупа позиции спрямо йената в четвъртък. Американската валута продължи възходящата инерция за четвърта сесия подред. Двойката отбеляза връх за деня при 121.99 и така направи тест на съпротивата при 122.02. Ако бичите настроения продължат и занапред, тя ще бъде преодоляна. Търговията в четвъртък стартира на цена от 121.55 като в началото трендът бе неутрален. По-съществен ръст бе записан рано сутринта. Валутите затвориха сесията на курс от 121.74.

Подкрепа: 120.03; 119.60;
Съпротива: 122.02; 122.48;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.