Еврото бе поставено под натиск днес, след като политическата неяснота в Португалия натежа над валутата, която вече се подготвя за по-нататъшно облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Австралийският долар получи импулс от данните за Китай, които показаха, че промишленото производство във втората най-голяма икономика в света е в тон с очакванията.

Еврото за последно се търгуваше на ниво от 1.0757 спрямо долара, възстановявайки се, след като вчера падна под 1.0700 за първи път от над шест месеца. Във вторник еврото падна до 1.0674, след като проби петъчното дъно от 1.0704.

Инвеститорите се прицелиха в еврото, след като правителството в Португалия падна. Това бе първият подобен случай в страната от края на диктатурата през 1974 г.

Очакванията за допълнително облекчаване на паричната политика от страна на ЕЦБ ще продължат да държат еврото под натиск.

В същото време очакванията за вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв през декември дават подкрепа на долара.

На фона на слабото евро доларовият индекс проби над върха си от 99.345 пункта, достигнат след излизането на данните за неселскостопанската заетост и достигна седеммесечен връх от 99.504 пункта.

В азиатската сесия доларът отчита леко отстъпление до 98.885 пункта, но според трейдъри щатската валута все още получава подкрепа.

Спрямо йената щатският долар се разменяше на ниво от 122.87, отстъпвайки от 2.5-месечния си връх от 123.60 йени, достигнат в понеделник.

Австралийският долар нараства с 0.5%, до 0.7066 щатски долара, без да бъде повлиян от данните, които показаха, че промишленото производство на Китай е нараснало с 5.6% през октомври при предварително очаквани 5.8%.

Въпреки това австралийският долар остава близо до едномесечно дъно от 0.7016.