Златото се е понижило с над 8% от началото на годината, като е на път да регистрира третата си поредна година на загуби. Последният път, когато благородният метал е регистрирал подобна губеща серия, е през периода между 1996 и 1998 година.

Според някои трейдъри пред златото предстоят дори още по-лоши времена.

Вижте още: Няколко причини да инвестирате в злато

От началото на месеца то е загубило над 5% от стойността си, или основната част от загубата си за годината, след коментарите от страна на Фед, че можем да станем свидетели на декемврийско повишение на лихвите.

Силните данни за заетостта от края на миналата седмица затвърдиха подобен сценарий. Доларът поскъпна сериозно спрямо останалите основни валута, а както е известно, златото се търгува в противоположна на долара посока.

Дори и Фед да не прибегне до повишение на лихивте през декември обаче, според Джина Санчез, основател на Chantico Global, слабостта на златото ще продължи.

„Трендът, който наблюдаваме в момента при златото, най-вероятно ще се задържи още известно време“, коментира Санчез пред изданието CNBC. “Златото не харесва възстановяващата се икономика, мрази повишението на лихвите и силния долар. Това са все неща, които можем да очакваме в бъдеще“, смята още специалистът.

Негативните перспективи пред златото се потвърждават и от още един специалист – техническия анализатор Рич Рос от Evercore ISI.

„Трендът към по-силен долар е налице, като особено изразителна е тази тенденция по отношение на новозеландския и австралийския долар“, коментира Рос. „Тази тенденция ще продължи да оказва негативен ефект върху цената на златото“, смята още специалистът.

И макар, според Рос, да е възможно да виждаме краткосрочни повишения при златото, всяко рали може да се използва от инвеститорите като добра възможност за скъсяване. Цената на метала е възможно да се понижи под 1 000 долара, според специалистът.