Златото се представя добре през последните месеци, но това не променя негативните перспективи пред метала, според някои анализатори.

Вижте още: Всеки десети българин купува злато за черни дни

От щатската инвестиционна банка Goldman Sachs предупредиха, че цената на златото може да се понижи до психологическата граница от 1 000 долара за унция през следващите 12 месеца. Нормализиране на монетарната политика от страна на Фед ще е основна причина за поевтиняването на благородния метал, обясняват още от банката.

Жълтият метал поскъпна с близо 8% от средата на юли вследствие на понижените очаквания за повишение на лихвите от страна на щатския резерв. Към момента златото се търгува при нива от 1 165 долара за унция с незабавна доставка.

„Повишението във физическото потребление на метала в Китай през третото тримесечие също е съдействало за ръста в цената му“, коментират още от GS.

Инвеститорите не бива да очакват обаче поскъпването на златото да продължи в бъдеще, съветват още от банката. Повишение на щатските лихви с 25 базисни пункта през декември е факторът, който ще инициира поевтиняване на метала, според експертите на Goldman.

“Нашият базов сценарий е за повишение на лихвите в САЩ и понижение в цената на златото. Налице са обаче известни рискове за по-нататъшен ръст в цената на благородния метал, ако Фед изненада пазара и забави повишението отвъд декември“, се казва в анализ на банката, пратен до нейните клиенти.

От GS очакват цената на златото да е при нива съответно 1 100, 1 050 и 1000 долара след 3, 6 и 12 месеца. Това би било понижение от 14% от настоящите нива на метала в рамките на следващата една година.