Покупката на имот от частен съдебен изпълнител често се избягва от купувачите, защото тя има няколко основни недостатъка.

Сред тях са потенциалната възможност за изникване на претенции върху собствеността от трети лица, както и трудното им финансиране със заемен капитал, което изисква да разполагате с цялата сума, необходима за покупката.

Вижте още: Как да купите от частен съдия изпълнител?

Други основни недостатъци са свързани с това, че обикновено 10% от минималната цена, при която ще започне наддаването за имота, трябва да бъде внесена и остава блокирана за известен период от време (докато трае поддаването на оферта и обявяване на купувача).

Закупилите подобен имот често могат да срещнат и потенциални проблеми, свързани с извеждането от владение на бившите собственици (което често може да изисква намеса и на органите на реда).

И все пак тези, които са склонни да се заемат с това приключение, често могат да бъдат възнаградени с намирането на изгодни предложения и закупуване на имот на относително по-ниски цени от пазарните.

Ето най-евтините предложения при различните класове имоти в София (на база на начална цена, от която ще започне наддаването). Разбира се, купувачите трябва да имат предвид, че това са начални цени, от които ще стартира наддаването и в крайна сметка продажната цена може да е значително по-висока от посочената.

Наддаването за едностаен апартамент от 38 кв. м в квартал Слатина ще стартира от 30 000 лева. Въз основа на площта, цената за квадратен метър е в размер на 789 лева (403 евро).

Апартаментът е разположен на партерен етаж - факт, който може да отблъсне голяма част от потенциалните купувачи.

Най-ниската цена, за което ще започне наддаването при двустайните, е за апартамент в Люлин 5. Жилището с площ от 61 кв. м е разположено на шестия етаж, а стартовата му цена е определена при ниво от 45 405 лева, или 744 лева за кв. м. (380 евро за кв. м.)

В Надежда 2 пък откриваме имота с най-ниска стартова цена при тристайните. Той е с площ от 68.5 кв. м, като е разположен на третия етаж. За него купувачите ще могат да наддават от 48 000 лева, или 700 лева (358 евро). Началната тръжна цена представлява 75% от оценката на имота, която е в размер на 64 000 лева.

Имот в Обеля 2 е с най-ниска начална тръжна цена сред многостайните жилища. За апартамента с площ от 103.5 кв. м, разположен на осмия етаж на жилищна сграда, наддаването ще стартира от 54 000 лева, или 521 лева за кв. м (266 евро).

Интересното при този имот е, че началната тръжна цена представлява 80% от минималната на предходния търг, на който той не е продаден. За съжаление, липсват снимки, които да покажат каква може да е била причината за липса на интерес при подобна цена.

Къща с площ от 51 кв. м, разположена в широкия център на София (в близост до бул. Васил Левски), е тази, за която наддаването ще стартира от най-ниска цена – едва от 40 000 лева, или 784 лева за кв. м жилищна площ (401 евро). Къщата е построена на парцел с площ от 174 кв. м.