Немската икономика забавя ръста си през третото тримесечие на годината - до голяма степен следствие на гръцката криза и забавянето на развиващите се пазари и Китай.

За трите месеца до края на септември най-голямата европейска икономика бележи ръст от 0.3% на тримесечна база, след като се повиши с 0.4% тримесечие по-рано, посочиха изнесени днес официални правителствени данни. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

На годишна база немската икономика се е повишила с 1.7%, посочиха още данните.

Опитите на Китай да премине от ръст, базиран на инвестиции, към такъв, ориентиран към потреблението, са се отразили в голяма степен на немската икономика.

„Индикаторите за бъдещото развитие на немската икономика все още сочат към потенциално добро развитие в бъдеще“, смята Анатоли Аненков, икономист в Societe Generale SA, цитира от Bloomberg. “Това се свързва с доброто представяне на пазара на труда и ръста на заплащането в условията на все още ниска инфлация“, допълва още специалистът.

Изнесени по-рано данни посочиха, че и втората най-голяма европейска икономика – френската, също е отбелязала ръст от 0.3% през третото тримесечие, като и тук резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Еврото възстанови част от загубеното спрямо долара, като рано сутринта се търгува при нива от 1.0775 долара за евро.

Ръст регистрираха и водещите европейски индекси след сериозното им понижение вчера. Немският DAX се повиши с близо половин процент, след като вчера загуби около два процента от стойността си.