Финансовите пазари може да са на около един месец от първото повишение на лихвите от страна на Фед от близо десетилетие насам, което да постави на преден план нови инвестиционни правила, смятат от финансовата институция Barclays.

Вижте още: Това ли ще са най-добрите активи на 2016 г.?

Според изследване, направено от анализатори на банката, ръководено от Ян Скот, предходните цикли на повишения на лихвите в САЩ са инициирали изпреварващо представяне на така наречените „акции, ориентирани към стойност“ (любимите на Уорън Бъфет).

Другите компании, които са се представяли относително добре в подобна среда, са тези, които са оценени по-ниско, в сравнение със своите основни конкуренти, или с ниски финансови коефициенти.

Според Barclays пазарът ще се движи в много по-голяма степен от доброто представяне на компании, ориентирани към „стойност“, в сравнение с тези, ориентирани към „ръст“.

Изоставящи в своето представяне се очаква да са компаниите от здравния и потребителския сектор. По-добро се очаква да е представянето на компаниите от финансовия сектор.

Според британската финансова институция компаниите от енергийния сектор ще бъдат облагодетелствани от евентуално повишение в цената на петрола над нива от 45 долара за барел.

Енергийният сектор е проявявал признаци на стабилност в периоди на повишение на лихвите в исторически план, което е още една причина от Barclays да залагат на доброто му представяне през следващите години.

Тимът за анализи на суровини на финансовата институция прогнозира поскъпване на петрола тип брент до нива от 70 долара за барел до края на следващата година.