Едно от основните правила в инвестирането преди години бе „60 на 40“, отнасящо се до портфейлите на инвеститорите. Съгласно него те трябваше да държат 60% в акции и 40% в облигации.

Според много специалисти обаче това съотношение вече не е актуално. Причината - лихвите по облигациите са изключително ниски в момента и то в световен мащаб.

Например лихвите по щатските държавни облигации са по-ниски от това, което са били през 97% от историята си. Подобна е ситуацията по отношение на държавните ценни книжа в Европа и Азия, където лихвите също са при рекордно ниски нива, като в някои случаи дори са при отрицателни.

„Това правило не е било особено лош съвет преди едно поколение, но нещата към днешна дата са коренно различни“, според Скот Пуриц, управляващ директор в пенсионния фонд Rebalance IRA, цитиран от Bloomberg.

Двете основни причини за това са резултат от краткосрочни и дългосрочни фактори, според специалиста. „Освен ниските лихви, друг фактор, който прави това правило морално остаряло, е фактът, че хората живеят по-дълго“, според Пуриц.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации в момента е 2.2%. Това означава доход от едва 220 долара годишно при инвестиция от 10 000 долара. За сравнение, преди „Вериката депресия“ тези лихви са били около 5%. Лихвите достигнаха нива от около 7% годишно през 90-те години на миналия век, от когато трайно се понижават.

Очакванията за увеличаване на средната продължителност на живот също оказва своето влияние върху това какъв риск трябва да поемате.

Какъв е правилният инвестиционен микс за следващата година според специалистите?

И докато специалистите са почти единодушни, че правилото „60 на 40“ вече е морално остаряло, те все още спорят относно това какъв е най-добрият инвестиционен микс.

Според Пуриц например трябва напълно да се заменят облигациите с други носещи доход активи, като например висококачествени дивидентни акции.

„Дали бихте предпочели да получавате дивидент от щатската телекомуникационна компания AT&T в размер на 5%, повишаващ се с около 5% на година, или бихте предпочели да имате облигации, издадени от компанията, носещи доход от едва 2% годишно?“ пита Пуриц.

Освен това Пуриц и неговият фонд Rebalance IRA препоръчват на инвеститорите да правят микса в портфейла си в зависимост от възрастта си. Ето и какви са техните препоръки:

За хората на възраст между 20 и 40 години – 100% в акции

За хората на възраст между 40 и 50 години – 90-100% в акции

За хората на възраст между 50 и 60 години - 75-85% в акции

За хората на възраст между 60 и 70 години – 70-80% в акции

За хората на възраст над 70 години – 40-60% в акции

„Тези съотношения на пръв поглед изглеждат далеч по-високи от приеманите за нормални в исторически план“, признава Пуриц. „Според историческите данни за пазара обаче инвестициите на фондовите пазари рядко са губещи, когато се вземе предвид един по-дългосрочен хоризонт от 10-годишни цикли и никога не са губели пари, когато се вземат предвид 20-годишни цикли“.

Ето защо, според Пуриц, хората на възраст над 50 и 60 години също трябва да имат голяма експозиция в акции и да се фокусират върху ръста на средствата им в дългосрочен план.

„Най-големият риск пред вас не е този, че вашият портфейл може да флуктоира с 10, 15 и дори 20% в краткосрочен план“, според анализатора. „Ако хоризонтът ви е повече от 10 години, то това, което трябва да ви притеснява най-много, е, че можете да надживеете спестяванията си“.