Финансовата ни култура е критична за това да постигнем по-висок стандарт на живот и нормални старини. За съжаление, малко се прави в посока на повишаване на финансовата култура у нас - инициатива, която трябва да се вземе далеч по-присърце от медиите и инвестиционните фондове.

Виж още: Как да мислим като милионер?

Ето някои неща за парите, които е добра да сме учили в училище и определено биха подобрили начина ни на живот, ако ги знаехме по-отрано:

Как да говорим за парите?

Говоренето за пари, било то със съпруга, родителя или децата, често е по-трудно, отколкото си мислите. Но то трябва да се прави.

„Хората обикновено говорят за пари, когато са в кризисна ситуация, ако изобщо го правят“, смята експертът по комунакиции, свързани с финансовите въпроси, Сайбъл Соломон, член на Financial Therapy Association.

„Вместо това, опитайте се регулярно да обсъжадете проблеми, свързани с пари, докато това стане естествен процес“, съветва Соломон. Много двойки, които успешно контролират своите финанси, си поставят ден за обсъждане на финансовото състояние поне веднъж на три месеца.

Добре е да започнете да говорите за парите с вашите деца още в ранна детска възраст. Така ще избегнете момента те да се притесняват, когато говорят за пари в по-късен етап на живота си.

Как да живеем под възможностите си?

Друго нещо, което трябва да научите за парите, е как да живеете в съответствие с дохода си. Стандартът ви на живот трябва да е под финансовите ви активи, за да не затънете в дългове и да имате възможност да спестявате.

„Това е ключът към финансовия успех“, според Дейна Арнет, главен консултант в Rosenthal Wealth Management Group. „Има много начини да живеете добре, без да харчите всяка стотинка от дохода си, но за много хора е трудно да го постигнат“, допълва още Арнет.

„Погледнете към бюджета си и навиците си за извършване на разходи. Това е процес, който трябва да е продължителен и регулярен“, според Шантел Боне, финансов съветник в Northwestern Mutual.

Да живеете под възможностите си може да е свързано с известни лишения, като да купите кола втора употреба, по-малко жилище или да пазарувате при намаления. Това също така може да означава да пазарувате по-малко или да се лишавате от определени стоки и услуги, които не са в списъка на приоритетните ви неща.

Как да си правим по-добър бюджет?

„Повечето хора асоциират думата бюджет с нещо неприятно, при което ви се налага да жертвате краткосрочния си комфорт и да се лишавате от определени удоволствия“, според финансовия експерт Минди Крейри.

Вместо това Крейри съветва хората да правят „балансиран бюджет“ по начин, по който биха направили „балансирана диета“.

Причината е, че ефективното управляване на парите трябва да е начин на живот в дългосрочен план, а не нещо, което ще се направи за кратък срок от време и после ще се върнете към нездравословен във финансово отношение живот.

Един от начините да правите бюджета си е месец за месец. Някои финансови експерти съветват дори да си правите три различни бюджета, в зависимост от степента на контрол на разходите, и в началото на всеки месец да избирате кой ще спазвате.

Как да определяме приоритетите на разходите?

Да определите какво наистина е от значение за вас и да му поставите приоритет в разходната част на бюджета е от критично значение за финансовия ви успех.

Дали това ще е размерът на имота, в който живеете, пътуването до определена дестинация или концерт, зависи от вашите лични предпочитания и интереси. Важно е да определите своите приоритети, за да ги планирате при разходите си преди всичко останало. Другото важно е да харчите трудно изкараните си средства за неща, които ви правят щастливи.

Когато направите това, ще можете да се лишите от неща, които не смятате, че са от такова значение за вас.

Как да спестяваме?

Не бива да спестявате само заради идеята. Трябва да сте си поставили финансови цели и впоследствие да нагласите сумата, която спестявате в съответствие с тези цели.

Виж още: Прости правила, които да определят колко трябва да пестим?

Например, ако целта ви е да се пенсионирате милионер, има много калкулатори, които да определят колко трябва да заделяте на месец (при зададена стандартна годишна доходност).

Не бива да забравяте, че трябва да имате и фонд за „критични ситуации“, който да ви подпомогне в случай, че останете без работа или при здравословни проблеми.

Как да инвестираме?

Инвестициите на фондовите пазари са критични за постигане на крайните ви спестовни цели. Повишете знанията си за начина, по който функционират фондовите пазари и не ги приемайте като място достъпно само за финансови специалисти.

Диверсифицирайте и не поставяйте „всичко в една кошница“. Научете за предимствата на индексните фондове, които дават бърз лесен и удобен достъп към диверсифицирани портфейли, подходящи за хора с дългосрочен инвестиционен хоризонт.

Как да вземаме кредит?

Кредитът е неизменна част от съвременния ни живот. С него ние ползваме в момента неща, спестяването за които биха ни отнели твърде много време.

Към кредитите обаче трябва да се подхожда изключително отговорно, защото те дълго време ще „изяждат“ значителна част от нашия доход и потенциални бъдещи покупки.

Не бива да изпадате в състояние на „свръхзадлъжнялост“. За целта експертите съветват вноските по кредитите, които изплащаме, да не надхвърлят 50-60% от месечния ни доход.

Много внимателно трябва да се подхожда и към широко разпространените кредитни карти, които са една от най-скъпите форми на финансиране, ако не се използват правилно.