Подобно на факторите и критериите, стоящи зад успешните трейдъри, неуспешните също се отличават с общи черти. Ето 12 общи навика на неуспешните трейдъри (а вие имате ли някой от тях?), според изданието Yahoo! Finance:

Виж още: Най-богатите валутни трейдъри в света

1. Упоритост в провала

Упоритостта обикновено се свързва с добри качества, но за целта тя трябва да е насочена към градивност.

Когато сте упорити в начина, по който търгувате и ползването на една и съща стратегия, доказала във времето, че е губеща, то определено упористостта не е ваша печеливша страна.

2. Не анализирате губещите си сделки

Да се връщате назад във времето и да си вадите изводи от реализирани загуби е изключително ценно нещо, което може да ви направи по-добър трейдър в бъдеще. Добре е да се опитвате да не повтаряте стари грешки.

Виж още: Основните грешки на инвеститорите

3. Изпускане на печеливши сделки, защото не сте внимавали

Не е необходимо да гледате пазара 24 часа в денонощието. Важно е обаче да не изкускате ключови моменти, които сте дебнели от много време, поради невнимание.

Например, ако чакате една позиция да пробие над 30 долара, за да я купите, то сложете си „напомняне“, когато цената достигне 29.50, например.

4. Правите сделки, които не отговарят на търговската ви стратегия

Не е необходимо да правите плодова салата. Ако търгувате с портокали, сделки с банани или ябълки не са необходими. Придържайте се към сферата си на компетентност. Разсейването често може да е твърде скъпо удоволствие.

5. Нямате ясен търговски план

Наличието на план и търговска стратегия е критично за достигането на траен успех на фондовите пазари.

Кога ще купите, кога ще продадете, какъв риск сте склонен да поемете са само част от въпросите, на които трябва да сте си отговорили, преди да прибегнете към сделките.

6. Следвате чужди съвети

Добре е трейдърите да обменят опит помежду си, което може да доведе до редица добри идеи. Често сляпото следване на чужди съвети обаче не е най-доброто решение.

Най-малкото човекът, който ви съветва, може да има различна толерантност към загуба от вашата.

7. Търгуване с цел отмъщение

Често инвеститорите имат склонност да търгуват позиции, от които са загубили в миналото, само заради усещането, че нещо им се дължи. На пазара няма справедливост.

8. Търгувате с любими компании

Друга често срещана грешка е влюбването в определена позиция. Това, че една позиция ви е донесла печалба в миналото, не означава, че ще прави това всеки път, когато я търгувате.

Инвеститорите също така често се привързват към своите позиции и избирателно пропускат „негативни“ новини и тревожни сигнали, свързани с любимите им компании.

9. Не ползвате стопове

Независимо от търговския си стил, трябва да има момент, в който да излезете от определена позиция, по предварително зададени от вас критерии.

В противен случай можете да се превърнете от трейдъри в инвеститори и то в губещи компании.

10. Свръхтъргувате

Сменяте позициите си през ден, звучи ли ви познато? Ако да, то имате проблем със свръхтъргуването.

Това, освен до загуба на визия за пазара, води и до прекомерно големи такси и комисиони, плащани на брокерите, което сериозно може да изяде бъдещата ви доходност.

Виж още: Севети за правене на пари от най-богатите

11. Твърде пасивни сте

В противовес на гореспоменатото, инвеститорите често имат склонност да са прекалено пасивни.

Те не ребалансират портфейлите си, не се „отърват“ от губещите позиции, не правят нищо от необходимите неща за това да държат портфейлите си в „перфектна форма“.