Това е топ 9 на най-здравословните храни
След години на пробване, сортиране, измерване на количеството на витамини, минерали, хранителни вещества и ползи за здравето, учени и диетолози вече знаят кои са най-здравословните храни.
Ето един списък с храни, които няма как да игнорирате. От ежедневно хапваните зеленчуци до най-вкусните плодове - със сигурност ще намерите нещо, което обичате:
1. Спанак
Спанакът е една от най-здравословните храни и една от най-леснодостъпните. Можете да го откриете в почти всеки местен супермаркет, като при това не е скъп.
Спанакът дава енергия, има ниско съдържание на калории, но засища, което го прави и идеален за диета. Той е пълен с витамините А и K - една порция дава повече от половината от дневната доза на витамин А и два пъти над вашите ежедневни нужди от витамин К.
2. Годжи бери
Много хора все още не са съвсем наясно с ползите за здравето от годжи бери, тъй като малките плодове се използват най-вече в китайската кухня. Те са известни като wolfberries в китайските рецепти и ястия.
Най-полезните годжи плодове са сушените. Те са подходящи за закуска заради високата им енергийна стойност, достатъчна да ни засити до обяд.
Годжи бери ни помага в борбата с умората. Те съдържат много витамин А и С, както и около 12 грама протеин на чаша плодове.
3. Сьомга
Ползите от сьомгата са добре познати. Тази риба може да се превърне в перфектното ястие, независимо дали я консумирате сурова (сашими), пушена или термично обработена.
Сьомгата съдържа много омега-3 мастни киселини, както повечето риби, като предоставя и много висококачествени протеини с много малко нездравословни мазнини.
Други витамини и минерали, които са в списъка на съдържание на сьомгата, включват В12, D, В6, калий, фосфор, селен и ниацин, който е изключително полозен за кожата и косата.
Вижте още: Шест храни, които диетолозите никога не ядат
4. Авокадо
Ако не сте фен на авокадото, трябва въпреки това да се опитате по някакъв начин да го направите част от ежедневната си диета.
То е известно със своите големи количества мононенаситени мазнини, което го отличава съществено от останалите плодове, в които има много ниско съдържание на мазнини или дори няма такива.
75% от мазнините в авокадото са полезни - мононенаситени и полиненаситени. За разлика от други храни, които са богати на мазнини (предимно месни продукти), то е без холестерол и натрий.
5. Броколи
Това е много полезен зеленчук, който обикновено използваме за гарнитура към основното ястие.
За да получите най-доброто от броколите и да запазите техните хранителни вещества и вкус, най-добре е да ги приготвите на пара. Фибрите в тях ще помогнат на храносмилането ви, а освен това зеленчукът е много добър източник на калций.
Една порция броколи съдържа много витамин С - буквално цялото количество, което ще ви трябва за деня.
6. Бадеми
Бадемите са идеалният вариант за лека закуска. Те са чудесен източник на протеини, освен това противодействат на инфарктите и намаляват нивата на лошия холестерол.
В ядките има ценни хранителни вещества като желязо и витамин B2, които са от съществено значение за човешкото здраве.
7. Червено цвекло
Ако ще ядете червено цвекло, винаги го приемайте в пресен вид, а не след термична обработка или консервиране.
Не отнема много време да си направите салата и напълно си заслужава времето и усилията, защото цвеклото съдържа елемента бор, който ще ви накара да се чувствате по-енергични.
Отделно от това, то е страхотна храна за мозъка и ще ви помогне да контролирате нивата на кръвното си налягане.
То съдържат голямо количество витамини и минерали, освен това 100 гр червено цвекло имат само 43 калории и 0 мазнини.
8. Сладки картофи
Сладките картофи са лесни за приготвяне и освен това са страхотна храна за малки деца. Те съдържат голямо количество фибри, което е от жизненоважно значение за храносмилателната система.
Като цяло са добро допълнение към всяко ястие, било то на закуска, обяд, вечеря или дори като междинно хапване.
Редовната консумация на сладки картофи предотвратява инсулти, пази кожата свежа и ви помага да се чувствате по-спокойни, защото съдържат много антиоксиданти.
В сладките картофи има още големи количества витамин А, които в повечето случаи покриват до 90% от дневните нужди на човек.
9. Малини
Горските плодове като цяло са пълни с антиоксиданти, но малините се открояват със своите високи количества витамини и минерали.
Те са перфектно допълнение към всички видове шейкове, да не говорим, че са вкусни и приемани самостоятелно или с кисело мляко.
Ако искате да отслабнете, трябва да хапвате повече малини, защото те са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри и витамин С. Тези плодове са полезни и ако страдате от артрит.