Най-вероятно семействата и приятелите на истинските маниаци на кецове са шокирани, когато те похарчат 300 лева само за един чифт от този вид спортни обувки.

Ние обаче знаем, че тази сума не е нищо, в сравнение със следващите спортни обувки, които буквално са абсурдно скъпи.

Естествено, повечето от тях са свързани с легендарния Майкъл Джордан. Откакто започва сътрудничеството му с Nike, изразяващо се в Jordan Brand, кецовете от тези модели притежават колекционерска стойност за мнозина.

Голяма част от тях струват по неколкостотин долара, но не и тези от нашия списък:

Nike Air Mag – 37 500 долара

Може би гледате Air Mag и се чудите защо ви изглеждат толкова познато. Това е реплика на обувките, носени във филма "Завръщане в бъдещето: Част II".

Nike реши да направи 1500 чифта от тези кецове и да ги продаде на благотворителен търг, парите от който бяха предназначени за борба с болестта на Паркинсон.

Кецовете са с футуристичен дизайн, с електролуминисцентна външна част, която се захранва от презареждаща се батерия, издържаща в продължение на 3000 часа.

Diamond Air Force 1 Socal – 50 000 долара

Обикновено обувките Air Force 1 струват около 200 долара. Какво ги прави толкова специални, че да струват 50 000 долара?

Рапърът Big Boi създава своя версия, като инкрустира всяка от обувките с диаманти на стойност 25 000 долара. 11-каратови диаманти очертават логото Nike.

Air Jordan 12 – 100 000 долара

Два чифта кецове от марката са подарени на рапъра Drake по време на баскетболен мач на Торонто Раптърс. Вместо да ги запази за себе си, той ги дава на непознати хора от публиката.

Те на свой ред ги продават. Така цената за чифт стига 100 000 долара - като се има предвид, че кецовете никога не са обувани от рапъра и са били негово притежание само няколко минути.

Вижте още: Дъщерята на Джордан показа невиждан модел женски кецове

Air Jordan 12, носени от Майкъл Джордан – 104 000 долара

Това е една от най-печално известните баскетболни игри на всички времена. Майкъл Джордан извежда Чикаго Булс на финала през 1997 г., въпреки че има грип.

Обувките са в центъра на магическата му игра. Той ги подарява на едно от момчетата, подаващи топката, което му носи чаша ябълков сок, за да му стане по-добре.

По-късно момчето продава кецовете за шестцифрена сума. Това е доста добра възвръщаемост на инвестиция в една чаша ябълков сок.

Air Yeezy 2 Red October - 17 млн. долара

Кание Уест (който е известен с многото си и различни скъпи спортни обувки) разработва тези кецове с Nike, кръщавайки ги Air 2 Yeezy Red October - самият той се нарича Yeezy понякога.

Когато са пуснати на пазара, те са продадени почти мигновено, след което се появяват в eBay. Един чифт от тях достига цената от 17 млн. долара.

Определено това са много пари само за удоволствието да имаш обувки като на рапъра.