Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка.

Това обяви самият той по време на пресконференция. Мотив за напускането му е това, че е вече 10 години на този пост. Диков обяви, че напуска и поста си в борда на директорите на "Метрополитен".

Той изтъкна, че не се е облагодетелствал с нито лев от тази длъжност. Диков прочете молбата, която днес е предал до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в която моли да бъде освободен от поста, считано от 9 февруари 2016 г., тъй като се навършват 10 години откакто заема позицията, пише novini.bg.

По думите му, това дава достатъчно време да бъде подготвен конкурс и да бъде направен избора за негов наследник. Той посочи, че през 10-те години, в които заема поста, е работил повече по съвест, а не по закон, тъй като нормативните уредби не винаги имат морална стойност.

В бъдеще Петър Диков обяви, че ще се занимава с архитектура, но в сферата на преподаването и консултациите. Петър Диков заема поста от 2006 г. Той припомни проектите, които са били реализирани през мандата му.

По думите му в София са били опазени голяма част от зелените площи. Той отбеляза като най-голямото си постижение затварянето на металургичния комбинат "Кремиковци".

Според него това е била най-голямата екологична бомба в София. Диков изказа специална благодарност на столичния кмет и на премиера, които по думите му никога не са му нареждали какво да прави.

Той благодари и на колегите си, които отнасяли цялата негативна енергия в работата.