10 милиардери и холивудският актьор Леонардо ди Каприо инвестираха част от парите си в стартъп, който обещава да отглежда хиляди истински диаманти за отрицателното време от 2 седмици!

Хората зад Diamond Foundry посветиха последните три години, тихо работейки върху амбициозния си проект.

Проектът възниква по идея на Мартин Росчейсън, който иска да отглежда „истински” диаманти в лабораторни условия. За разлика от синтетичните диаманти, тези ще се „излюпят” от парченца истински диаманти.

След 2 години упорити експерименти с доста провалили се реактори за диаманти, екипът на Росчейсън смята, че е на правилен път. Сега компанията твърди, че е готова да отглежда стотици 9-каратови диаманти само за 2 седмици.

Пробивът накара няколко милиардера и хора от Силициевата долина да инвестират мигновено.

Сред знаменитостите, които вярват в бъдещето на проекта, са Леонардо ди Каприо, основателят на Туитър Еван Уилямс, основателят на Zynga Марк Пинкъс и редица други богаташи, свързани със сериозни компании като Facebook, eBay и т.н.

Сигурно си спомняте, че ди Каприо взе участие във филма „Кървав диамант” и оттогава насетне се превърна в активист срещу порочната практика да се експлоатира труда на хората с цел печалба от добив на диаманти. Негодуванието му бе допълнително засилено от негативното въздействие върху природата и експоатирането на детска работна ръка.

Още: Ди Каприо вдига еко курорт на своя остров край Белиз

Към момента „диамантеният” стартъп е набрал значително финансиране от над 100 милиона долара. Значителни са и амбициите на компанията обаче.

Любопитно е да отбележим, че Diamond Foundry се занимава само с производство на диаманти. Не и с дизай на бижута. Вместо това тя продава диамантите на дизайнери-партньори, които правят пръстени, гривни, колиета и т.н. Част от приходите от печалбите на дизайнерите се връщат в Diamond Foundry.

Синтетичните диаманти обикновено струват около 30 % по-малко, отколкото истинските диаманти. Колко струват тези на стартъпа? Точно толкова, колкото истински и дори повече.

Как се отглеждат диаманти: реактор с над 4400 градуса по Целзий

Стартъпът „култивира диаманти”, които не приличат на синтетичните и претендират да са като истински, тъй като притежават същите несъвършенства, каквито и добитите от недрата на земята.

Процесът наподобява този на засаждане на растение. Трябва ти семе от друго растение, за да отгледаш ново. В този случай те използват малко парченце истинки диамант, който се развива посредство условията в реактора.

Само за няколко седмици „порастват” стотици диаманти, като най-големият от тях е 9 карата.

Ако само за дни се произвеждат висококачествени диаманти, какво ще ги запази все така редки и ценни?

Според Diamond Foundry пазарът на диаманти е толкова голям (грубо 30 милиарда долара), че не е възможно тяхната произведствена линия да повлияе неблагоприятно върху него. Масовото производство няма да окаже влияние върху крайната цена и търсенето на диаманти.

Според компанията, потребителите не се интересуват как са направени диамантите им.