Почти никой не може да резервира маса в този ресторант в Ню Йорк
В ресторант Rao’s в Ню Йорк има само една маса за двама. Посетителите на това заведение обаче са малцина.
Ресторантът със 119-годишна история остава едно от най-трудните места човек да си направи резервация в града, а в последните няколко седмици ВИП-овете се борят за една конкретна маса.
Медийната звезда и консултант Бо Дитл запазва маса за 8 души в ресторанта всеки четвъртък от 1977 г. насам. Миналата седмица Page Six писа, че банкерът Кристофът Бонд е платил 6 000 по време на благотворителен търг, за да използва масата на Дител за една вечер, но е имал проблеми с това.
Бонд твърди, че си уредил дата за месец юли, но Дител я отменил осем дни преди това. Той след това се опитал да получи нова резервация на 5 ноември, но асистентът на Дител заявил, че масата не е свободна.
Бонд и Дител дори стигнали до размяна на остри реплики и заплаха за физическа саморазправа. Масата на Дител в ресторанта е резервирана за него всеки четвъртък от 1977 г. насам.
Дител е отказвал дори на милиардера Уорън Бъфет, който искал да вземе цялата маса, за да вечеря с телевизионен водещ.
И така, какво кара възрастни, зрели мъже да губят самообладание, когато става въпрос за тази малък ресторант в Източен Харлем? Заведението отваря врати още през 1896 г., но едва когато харизматичният собственик Франк Пелегрино поема управлението му през 70-те години, то се превръща в едно от легендарните места в града.
По онова време 114-а улица не е била едно от най-безопасните места, но фактът, че представители на мафиотските фамилии Гамбино, Дженовезе и Лукезе посещавали редовно ресторанта позволявало на останалите посетители спокойно да паркират колите си отпред, без да се притесняват.
Вижте още: Ресторантите, в които е най-трудно да си направите резервация
През 1977 г., след като ресторантът получава тризвездна оценка от New York Times и това води до лавина от запитвания за резервации, Пелегрино въвежда уникална система за използването на четирите маси и шестте сепарета в заведението.
Клиентите получават собствеността върху маса или сепаре за определена вечер, подобно на недвижима собственост – някои веднъж седмично, други веднъж месечно, а много от първите редовни посетители, като Дител, все още притежават тези резервации.
“Всяка маса е резервирана за всяка вечер в последните 38 години,” споделя Пелегрино в началото на 2015 г. “Никой не се отказва от резервациите. На всеки три месеца се виждам с всичките ми клиенти, а сега се занимавам с техните деца и внуци.”
Ако собственик на маса не може да използва масата или сепарето в отделената за него вечер, негова отговорност е да намери приятел, който да я заеме или пък да уведоми Пелегрино предварително.
Собствениците не се осмеляват да продават масите си, освен ако средствата не отиват за благотворителност. “Ако Франки разбере, че някой продава резервации за своята маса, ще побеснее,’’ споделя източник, близък до собственика на Rao's.
За обикновените хора да посетят ресторанта е почти невъзможно. Когато и да се обади в ресоранта, човек получава съобщение, че всичко е резервирано за цялата година.
Има малък бар за посетители, но там не се сервира храна. Говори се, че има такива, които някакси са резервирали масата за двама, която е единствената без „собственик“ в заведението, след като са били на бара и са успели да омаят Пелегрино.
Има слухове, че членове на мафиотските фамилии все още посещават заведението редовно, въпреки че броят им е намалял значително, в сравнение с миналото. Шивачът на Пелегрино е редовен посетител, както и актьорът Джони Уилямс от филма на Мартин Скорсезе “Добри момчета”.
Тези, които „притежават“ маси в ресторанта обаче, са основно влиятелни хора от старата школа, като милиардера Рон Пърлман и бившия шеф на Sony Music Томи Мотола, който е водил Марая Кери в ресторанта, когато тя е била на 18 г.
Водещият по спортния канал ESPN Дик Шаап е имал маса до смъртта си през 2001 г. Сега тя е собственост на неговото семейство.
Звезди като Том Ханкс, Стинг, Доналд Тръмп и Лайза Минелиобикновено са гости на редовните посетители.
Когато Мартин Скорсезе посещава ресторанта през 80-те години с актьорите Рей Лиота и Лорейн Брако, той в крайна сметка взема 21 от редовните посетители на заведението за статисти за филма си “Добри момчета.”
Леонардо Ди Каприо е бил гост на Бо Дител в ресторанта и дори сцена от ‘Вълка от Уолстрийт’ е снимана там.