Испанският ресторант El Celler de Can Roca тази година се завърна на първо място в класацията на 50-те най-добри ресторанта в света, като измести победителя от 2014 година Noma в Копенхаген.

Класацията е на Restaurant magazine.

El Celler de Can Roca се намира в Херона и е отворен през 1986 година. Той е собственост на каталунско семейство. Днес тримата му собственици – братята Рока, поделят задълженията си между кухнята и салона.

Виж още: 10 храни, които спасяват от диабет

Вечерята там струва около 300 евро на човек (заедно с виното).

Вижте какво може да очаквате, ако се сдобиете с резервация там:

Ресторантът се намира в предградие на град Херона, Испания

Масите са с бели покривки

Първото предястие се нарича „Захапи света“ и пристига под глобус от хартия, който се разгъва като фенер

То се състои от 5 хапки, които са вдъхновени от пет държави – Финландия, Япония, Мароко, Перу и Мексико.

След това идва дръвче бонсай, от което висят карамелизирани орехи. Орехите са традиционно предястие в Испания.

Следват бонбони Carpano. Отвън са с шоколад, а отвътре имат вкус на грейпфрут и сусам.

Следващото предястие е чипс от скариди (две парченца), които се сервират върху рибарска мрежа.

Следва една лъжица омлет с артишок.

Две хапки трюфели

Две черни хапки трюфели

Опциите от хляб са няколко. Тази тава с хляб се оставя на масата. Не се носят нови хлебчета.

Край на предястията. Това е първата основна част от тейстинг менюто – ябълков тимбал. Съдържа foie gras.

Следва ястие от картофи, гъби и омар.

Това ястие от октопод с грах не е част от тейстинг менюто.

Две скариди на грил.

Риба камбала на грил с 5 вида сос.

Риба треска

Вътре в рибата има макарони

Свинско със сладък вкус и парченца пъпеш и цвекло

Десертът – сладолед с овче кисело мляко

Накрая на вечерята се сервират кафе и петифури

Петифурите