Вечеря в испанския ресторант, обявен за най-добър в света
Испанският ресторант El Celler de Can Roca тази година се завърна на първо място в класацията на 50-те най-добри ресторанта в света, като измести победителя от 2014 година Noma в Копенхаген.
Класацията е на Restaurant magazine.
El Celler de Can Roca се намира в Херона и е отворен през 1986 година. Той е собственост на каталунско семейство. Днес тримата му собственици – братята Рока, поделят задълженията си между кухнята и салона.
Виж още: 10 храни, които спасяват от диабет
Вечерята там струва около 300 евро на човек (заедно с виното).
Вижте какво може да очаквате, ако се сдобиете с резервация там:
Ресторантът се намира в предградие на град Херона, Испания
Масите са с бели покривки
Първото предястие се нарича „Захапи света“ и пристига под глобус от хартия, който се разгъва като фенер
То се състои от 5 хапки, които са вдъхновени от пет държави – Финландия, Япония, Мароко, Перу и Мексико.
След това идва дръвче бонсай, от което висят карамелизирани орехи. Орехите са традиционно предястие в Испания.
Следват бонбони Carpano. Отвън са с шоколад, а отвътре имат вкус на грейпфрут и сусам.
Следващото предястие е чипс от скариди (две парченца), които се сервират върху рибарска мрежа.
Следва една лъжица омлет с артишок.
Две хапки трюфели
Две черни хапки трюфели
Опциите от хляб са няколко. Тази тава с хляб се оставя на масата. Не се носят нови хлебчета.
Край на предястията. Това е първата основна част от тейстинг менюто – ябълков тимбал. Съдържа foie gras.
Следва ястие от картофи, гъби и омар.
Това ястие от октопод с грах не е част от тейстинг менюто.
Две скариди на грил.
Риба камбала на грил с 5 вида сос.
Риба треска
Вътре в рибата има макарони
Свинско със сладък вкус и парченца пъпеш и цвекло
Десертът – сладолед с овче кисело мляко
Накрая на вечерята се сервират кафе и петифури
Петифурите