Петролът поднови повишението си, като вчера суровината добави около 2% към стойността си. Брентът с доставка през януари се повиши до нива от 46.35 долара за барел, или с около 1.5 долара над нивата му на търговия от вчера по това време.

Вижте още: Петролът и златото близо до минимуми

Саудитска Арабия обяви вчера, че е готова да кооперира производството си с останалите страни, които не са членки на ОПЕК, за да се стабилизира цената на суровината.

„Правителството е наблегнало на ролята на кралството за стабилността на петролния пазар, както и постоянната готовност за сътрудничество с други производители на петрол“, се казва в изявление на официалната медийна агенция на Саудитска Арабия.

Държавата и останалите 12 страни членки на ОПЕК положиха максимални усилия, за да запазят дела си в световното производство на петрол, което доведе до силен натиск и спад от над 60% в цената на петрола за последната година и половина. Това направи петрола една от най-зле представящите се суровини на тази година.

Според някои крайно песимистични за петрола специалисти, цена от 26 долара за барел е напълно възможен сценарий. Причината за тези очаквания – есктраполиране на спада, наблюдаван през 2007 година.

При последния цикъл на понижение на петрола суровината поевтиня със 77%. Ако този спад се повтори, то петролът би следвало да се понижи от върха му при 114 долара до нива от 26 долара за барел.

Повишение днес отбелязаха и някои от останалите суровини, като среброто се повиши до 14.20 долара за унция с незабавна доставка, след като в понеделник моментно се понижи до седемгодишен минимум при нива под 14 долара за унция.

Златото също се отдалечи от шестгодишния си минимум и се търгува при нива от 1 078 долара за унция с незабавна доставка.