Добра новина за шофьорите. Ако прогнозите на Международната енергийна агенция (МЕА) се сбъднат, то петролът ще поскъпне отново до 80 долара, но чак след пет години.

В последния си доклад от базираната в Париж организация прогнозират средна цена на петрола от 80 долара през 2020 година. „По-нататъшно повишение в цената на петрола се очаква след тази година“, се казва още в доклада.

Според МЕА, потреблението на петрол ще започне плавно да се повишава в годините след 2020 г., като ще се добавят 900 000 барела допълнително търсене на ден на всяка една през следващите години.

Така потреблението ще достигне 103.5 милиона берела на ден до 2040 година. За сравнение потреблението през тази година се очаква да е в размер на 94.5 милиона барела на ден.

Според изпълнителния директор на МЕА Фатиф Бирол, светът няма да е „заклещен с цени на петрола от 50 долара за много години“. Това изглежда като слабо вероятен сценарий.

Бирол добавя, че ръстът в производството на Ирак ще се забави вследствие на политическа несигурност, докато този на Бразилия, Канада и Русия също ще е много по-слаб от досегашния.

Според МЕА, САЩ, Европа и Япония ще станат свидетели на спад в потреблението на петрол с около 10 милиона барела на ден до 2040 година.

„По отношение на износа, Близкия изток ще продължи да доминира“, според Бирол, като добавя, че Иран може сериозно да допринесе за повишение на производството в региона.