Един от най-старите спорове между пазарните участници е може ли да се манипулира пазарът. Тезата на застъпниците, че това е невъзможно е фактът, че пазарът е изключително ликвиден и голям и е трудно манипулирането му от един пазарен участник. Оказа се обаче, че не е трудно, когато повече от един от големите пазарни участници се обединят.

От години трейдърът Гавин Холмс предупреждава, че пазарите са манипулирани, а последното и най-явно доказателство за това дойде през тази година. През май четири големи банки се признаха за виновни по обвинения в опити за манипулиране на валутните пазари, а други две бяха глобени с близо 6 млрд. долара по друго глобално разследване.

Вижте още: Злоупотребяват ли големите банки на валутния пазар?

Най-новото разследване в посока на пазарни манипулации тече в момента по направление на благородните метали. Швейцарският антимонополен орган обяви в края на септември, че е започнал разследване на няколко големи банки за евентуално манипулиране на цените на скъпоценните метали.

От антимонополния орган WEKO обявиха, че разследването разглежда евентуалното тайно споразумение в спредовете между офертите "купува" и "продава" на банките UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley и Mitsui.

Прогнози на уважавани анализатори и финансови институции, които не се сбъдват, са налице непрекъснато. Те обаче остават забравени в историята, като тези, които не са станали реалност, се отнасят по-скоро към графата „грешки“, отколкото като опит да се манипулира общественото мнение. И все пак съмнението остава.

Вижте още: Наръчник за манипулиране на борсите

Наръчникът за манипулиране на борсите е написан от Ричард Уикоф още през 1931 година, като трудът на автора продължава да е настолна книга за много от съвременните портфолио мениджъри. Вековете се менят, но приомите остават едни и същи.

Според Уикоф големите оператори (борсовите акули) купуват само активи, върху които смятат, че могат да въздействат върху движението на цените. На тях, разбира се, им е необходимо време, за да формират позиция, без да допринесат за голямо изменение в цената.

Затова големите играчи първо разтърсват пазара и карат малките да продават и да понижават цената. За да постигнат това, те често дори продават позицията с много сел ордери през различни брокери и така създават впечатление, че позицията е слаба.

Това големите оператори предпочитат да правят, докато пазарът е слаб, депресиран и неактивен, както и не особено ликвиден.

Вижте още: Как манипулират големите акули?

Създава се максимално добра среда за акумулиране на акции на по-ниски цени. Веднъж акумилирал желаното количество акции, операторът максимално добре таймира своето излизане, като върхът, на който ще се опита да излезе, ще е свързан обикновено с „добри новини“ покрай актива.

Тезата на Уикоф е залегнала в стратегията на търговия на много от известните съвременни трейдъри. Един от тях е Гавин Холмс.

„Има два начина да търгувате – да следвате тълпата (стадото) или да следвате хищниците (умните пари). В нашите книги с Том Уилямс ние описваме индивидуалните трейдъри като „стадото“, което губи пари. Наричаме ги така деликатно, тъй като всички тръгват в една и съща посока“, коментира Холмс.

Бяха ли манипулирани инвеститорите по отношение на петрола?

Съмнение за манипулации са налице по отношение на петрола. Лошите новини започнаха да излизат преди около половин година, но никой не говореше за нива на петрола от 30 долара.

Докато суровината поевтиняваше, по-често ставахме свидетели на специалисти, които прогнозираха, че петролът ще се върне отново при нива от 100 долара за барел (брентът). Според класическата схема на Уикоф, това е моментът, в който големите акули са акумилирали къси позиции (създавайки позитивно медийно усещане за цената сред малките инвеститори).

С течение на времето излизаха непрекъснато лоши новини за суровината, свързани с глобалното й свръхпредлагане и ценовата война между ОПЕК и шистовите производители на петрол в САЩ.

Когато петролът загуби около 60% от стойността си в рамките на година, започнаха да излизат все по-упорити пазарни прогнози, че той ще продължи да поевтинява и дори можем да станем свидетели на нива от 20 и 30 долара за барел (няколко дни преди суровината да достигне шест и половина годишен минимум).

Заглавията в медиите бяха от рода на това във Fortune на 20 август - Why oil could go as low as $30 a barrel (Защо петролът може да поевтинее до 30 долара за барел), само четири дни преди суровинита да достигне четири и половина годишно дъно.

По схемата на Уикоф това е идеален момент за закриване на къси позиции (със създаване и акцентиране върху негативните новини), както и старт на акумулиране на дълги позиции.

През последните няколко седмици основната част от коментарите по отношение на петрола в медийното пространство са негативни, като анализатори и дори Международната енергийна агенция, говорят единствено за наличието на свръхпредлагане и трудности за цената на суровината през следващата година.

GS: Петрол от 20 долара е напълно възможен

МЕА: Свръхпредлагане на петрол поне още година

Какво очакват от GS за цените на суровините?

В същото време обаче станахме свидетели на няколко силни оттласвания на петрола от дъното (включително на такова в рамките на 30%), което се извърши при големи обеми (възможно доказателство за акумулиране от големи играчи).

Много е възможно с течение на времето и излизане на по-добри данни за състоянието на петролния пазар цената на суровината да се възстанови силно, а дребните инвеститори да са попаднали в „капана на големите акули“.