Швейцарската компания Seedstars World, която организира състезания в развиващите се страни с цел подпомагане на нови идеи и компании, наскоро публикува графика с 10-те топ дестинации по света за създаване на стартъп.

В тази престижна класация попада и българската столица София.

Създателите на класацията посочват, че въпреки че не е добре известно, София има един от най-ниските данъци върху доходите (10%), както и една от най-високоскоростните интернет връзки в света.

Вижте още: 10 изненадващи стартъп дестинации по света

В района има някои успели продукти, като световноизвестния рендеринг софтуер V-Ray, който почти има монопол върху 3D архитектурната визуализация.

София също така се е превърнала в силен регионален център (привличайки водещи предприемачи), тъй като те имат достъп до структурните фондове на ЕС (ЕБВР).

Това подпомага създаването на три фонда LAUNCHub, Eleven Startup Accelerator и Neveq, припомнят от Seedtars World пред Forbes.

Друг от градовете в класацията е Куала Лумпур. Според Seedtars World Малайзия е много по-евтино място за живот от Сингапур. Затова много стартъп компании са регистрирани в Сингапур, но развиват дейност в Тайланд или Малайзия.

Пекин също попада в класацията заради това, че все повече хора в Китай избират да бъдат предприемачи, където културата традиционно не насърчава подобен вид дейност. Китай също така има програма за данъчни облекчения за стартъп компании.

Варшава също е част от класацията, защото Полша има по-сериозни позиции в тази сфера от Чехия и Словакия, тъй като разполага с по-голям вътрешен пазар и по-добра история по отношение на предприемачеството.

Друг член на престижната класация е Москва, където предприемачеството днес се цени наистина. За съжаление, поради политическото напрежение и обезценяването на местната валута, има отчетливо изтичане на мозъци, като много предприемачи поемат в посока Силициевата долина, Югоизточна Азия и Европа, за да изградят своите компании.

Останалите пет компании в челната десетка на класацията са Бангалор, Сидни, Тунис, Лондон и Кайро.