Намерено е взривно устройство в бял микробус, паркиран пред Терминал 1 на летище София. По-рано терминалът бе отцепен, предаде БГНЕС.

В района на летището има много полиция и екипи на отряда за борба с тероризма, както и специалистите от ДОТИ. В МВР сигналът за бомба бе получен в 12.50 часа. Куче, обучено да реагира на взривни вещества, надуши бомбата.

Сапьори, оборудвани със специален робот и специализирано облекло, разбиха задните врати на белия микробус и извадиха от там подозрителния багаж. След това облeчен в специален костюм сапьор от ДОТИ се зае да обезврежда бомбата.

Микробусът е с чужда регистрация. Според bTV тя е белгийска. От летище София казаха, че няма отменени полети към момента. До 15 часа няма и планирани полети за излитане.

В същото време малко преди 14 часа на телефон 112 е бил подаден сигнал за взривно устройство в Съдебната палата в Благоевград, което наложило бърза евакуация. Служители на съда и прокуратурата, съдии, адвокати и граждани напуснаха сградата, насрочените за днес дела бяха отменени.

Палатата, в която освен Окръжния и районен съд, се помещава още Окръжна и районна прокуратура, е затворена за 24 часа. Полицията започна оглед за евентуално взривно устройство.

Преди обяд днес бе подаден и друг сигнал - за бомба в Съдебната палата в град Петрич.