Щатският долар отново тръгна нагоре към многомесечни върхове, възстановявайки част от позициите, които изгуби, след като стана ясно, че производството в САЩ се е свило през ноември за първи път от три години насам.

Доларовият индекс нарасна с около 0.1%, до 99.894 пункта, след като преди това бе паднал под достигнатия в понеделник 8.5-месечен връх от 100.31 пункта.

Индексът, който следи представянето на долара спрямо няколко други основни валути, нарасна с 3.3% миналия месец - на фона на очакванията, че Федералният резерв се подготвя да вдигне лихвите в САЩ на срещата си в средата на месеца.

Инвеститорите очакват ключовите данни за неселскостопанската заетост в петък, които се очаква да покажат, че работодателите са добавили 200 000 нови работни места през ноември, според проучване на Reuters сред икономисти. Солидни данни биха затвърдили очакванията, че Фед ще вдигне лихвите този месец.

Спрямо йената доларът нарасна до 123.03, приближавайки към достигнатия в понеделник връх от 123.34. Доларът е в период на консолидация спрямо йената, откакто поскъпна до тримесечен връх от 123.77 през ноември.

Еврото днес губи 0.1%, до 1.0617 спрямо долара, като все още се търгува близо до достигнатото в понеделник 7.5-годишно дъно от 1.0557 преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) утре, на която се очаква банката да представи нови стимули за икономиката.

Сред най-добре представящите се валути днес са австралийският и новозеландският долар. И двете поскъпнаха с по над 1% спрямо щатския долар .

Австралиецът се повиши до седемседмичен връх от 0.7345 щатски долара, докато кивито поскъпна до почти 67 щатски цента, което бе най-високото му ниво от началото на ноември. За последно новозеландският долар се търгуваше на ниво от 0.6662.

В същото време инвеститорите продава канадския долар, след като икономическата активност в Канада отбеляза по-голям от очаквания спад за септември.

Канадският долар се понижи до 1.5-седмичен връх от 1.3398 спрямо щатския долар, но след това възстанови част от изгубеното до 1.3370.