През последните години в САЩ се засили неравенството и социолозите предупреждават, че това убива вярата в американската мечта.

Проучване, проведено от Инситута по политически науки, наскоро изчисли, че 400-те най-богати американци притежават 2.34 трилиона долара, което се равнява на състоянието на 61% от населението на САЩ, или около 194 млн. души.

От своя страна, 20-те най-състоятелни в най-голямата икономика на света притежават съвкупно богатство от 732 млрд. долара.

Точно толкова е богатството на най-бедните 50 на сто от американците, или 152 млн. души. От своя страна, най-богатите 186 американци притежават състояние, измеримо с това на цялото испаноезично население в света.

Докладът посочва, че разпределението на богатството в страната вече не е под формата на пирамида, а по-скоро като разположената в Сиатъл Space Needle (Космическа игла).

На дъното на иглата са 0.1%, или 115 000 американски домакинства с активи за поне 20 млн. долара.

В нейната среда са именно 400-те най-богати в САЩ, чиито нетни активи възлизат на 1.7 млрд. долара.

На върха обаче са 20-те най-богати в страната - списък, включващ имена като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Лари Елисън, Джеф Безос, Марк Закърбърг, братята Кох, Майкъл Блумбърг, Джордж Сорос и членовете на фамилиите Уолтън и Марс.

Сред тях личат имената на 8 основатели на компании, 9 души, наследили парите си, 2-а инвеститори и 1 казино магнат.

Вижте още: Най-големите семейни бизнеси в света