Немската компания Linde е един от най-големите доставчици на индустриални горива в света, включително и на хидрогенно гориво.

В Европа компанията работи по въвеждането в експлоатация на хидрогенни станции, откъдето горива ще зареждат автомобилите на бъдещето.

Вижте още: Автомобил на Toyota задвижван с водород ще промени света?

До момента над 100 хидрогенни станции оперират в Германия, а планове да представят своите първи хидрогенни автомобили имат от BMW и Mercedes, след като Toyota вече направи това с модела Mirai.

Немската компания стига по-далеч и решава да даде своя принос за по-масово използване на чистата енергия, като разработва първия велосипед, задвижван от хидрогенно гориво.

На мястото на велосипеда, където обикновено откриваме електрически батерии, е разположен малък резервоар за хидрогенно гориво. Този резервоар може да се зарежда за по-малко от шест минути.

Велосипедът може да изминава разстояние до 100 километра с едно зареждане на резервоара и едва 34 грама хидрогенно гориво.

На инженерите от немската компания е отнело по-малко от три месеца да реализират идеята си от чертожната дъска до реален прототип, според данни на изданието Electric Cars Report.

Четете още: Колело се сгъва за 1 секунда и се заключва, ако сте на 5 м от него