Животът се променя, когато имате деца. И макар това да е клише, то важи с пълна сила. Мечтите за това да постигнете велики неща в живота си във все по-голяма степен започват да се изместват от мислите за това как да подсигурите най-добър старт за децата си.

Най-голям шанс да живеят добре децата ви ще имат, ако са предприемчиви. Това означава повече контрол над тяхното време, повече пари и най-вече повече свобода да правят това, което наистина харесват.

Ето някои неща, които д-р Едуард Закърбърг, бащата на Марк Закърбърг, споделя в интервю за местна радиостанция относно начина на възпитание на сина му, които са спомогнали основателят на Facebook да се превърне в човека, който е днес.

1. Модел, който работи за вас

Едуард Закърбърг е зъболекар. Дори и днес той осъществява своята практика извън пределите на семейния си дом. Неговата съпруга, която по професия е психиатър, е „твърде квалифицираният му“ офис мениджър.

Така младият Закърбърг е наблюдавал как семейството му развива частен бизнес и е обграден от последните съвременни технологии - среда, която му е помогнала да развие интереса си към сферата, в която работи в момента.

„Всичките ми деца са израснали около офиса и са били изложени на въздействието на компютри“, коментира д-р Закърбърг. „Определено има предимства в това децата да са изложени на въздействието на технологиите от ранна възраст. Това със сигурност е повишило интереса на Марк към тях“.

2. Създайте сигурна среда за децата си

Има много истории за богати предприемачи, които са израснали в бедност. Много по-вероятно обаче е децата да са склонни да поемат рискове, ако имат стабилна подкрепа и са израснали в нормална среда, смята Едуард Закърбърг.

В случая бащата се е трудил, за да подсигури сигурност за семейството си.

3. Откривайте и окуражавайте интересите на децата си

„Може би най-доброто нещо, което мога да кажа, е по отношение на убежденията ни, на мен и съпругата ми, за възпитанието на децата. Ние вярваме, че вместо да се опитваме да насочваме живота на децата си в определено направление, което смятаме за правилно, е много по-добре да открием техните интереси и силни страни и да ги насърчаваме да ги развиват“.

Доктор Закърбърг е позволил на сина си да разработи примитивна програма за „незабавни съобщения“, с която хората от различните части на зъболекарския кабинет да комуникират помежду си. Тази програма е наречена в семейството ZuckNet.

4. Показвайте им, че сте горди с тях

Едуард Закърбърг обяснява за сина си, че е „добър студент“, с особен интерес към математиката и точните науки. Марк напуска дома си като скромно момче и рядко говори за успехите си. „Горд съм с постиженията на всичките си деца“, коментира баща му. Показвайте това често на децата си, съветва още той.

5. Слагайте граници

Дисциплината също е много важна, според Едуард Закърбърг. Не става въпрос обаче за „физическо налагане на дисциплина“. Според бащата на Марк има определени типове поведение на децата, които веднага трябва да се показва, че няма да бъдат толерирани в семейството.

И макар родителите да искат само най-доброто за децата си, все пак не бива да забравят, че те са деца.

6. Трябва да има игри и забавления

И докато ролята на родителите е да стимулират и насърчават децата си да се развиват, трябва да има време за игри и забавления.

„Смятам, че изпадането в каквато и да е крайност не е за препоръчване“, коментира д-р Закърбърг.

7. Не остарявайте твърде бързо

Последният съвет, който дава бащата на Марк Закърбърг към родители, е да не остаряват. Живейте за децата си и отказвайте да остареете.

"Бъдете вечно млади по дух, учете са да разбирате децата си и това, което ги вълнува, дори и да е ново за вас", дава като последен съвет доктор Закърбърг.