Проведено наскоро проучване от Робърт Абът от Университета за научни изследвания на Шига, Япония, е намерило връзка между честата консумация на мляко и болестта на Паркинсън.

Феноменът се е появил, след като широко използван пестицид през 80-те години е стигнал някакси до предлагано в търговската мрежа мляко в САЩ.

Абът и неговият екип проучили подобен случай, при който в Хавай използвали пестицида при отглеждането на ананаси в същия период. Те открили, че пестицидът хептахлор-епоксид, който е използван за унищожаването на насекоми по ананасите, е успял да се просмуче в кашата, давана на кравите, която се правела с остатъците от ананаси. Така пестицидът впоследствие достигнал и до млякото.

Използвайки тази информация, заедно с данни от проучване на сърдечните болести у американци от японски произход живеещи в Хавай по това време, Абът успява да намери подробни данни за храната и млякото, което 8 000 души пиели от периода на средната си възраст до своята смърт.

Авторите на проучването са анализирали 449 от мозъците на участниците, които били дарени за научни цели след смъртта им, записвайки плътността на невроните в тази част на мозъка, която е свързана с болестта на Паркинсон.

Вижте още: 6 вкусни двойки храни, които не бива никога да комбинирате

Използвайки тази информация, авторите на проучването са успели да определят, че мъжете, които са пиели по две чаши мляко на ден са имали най-тънките невронни мрежи, което увеличавало развитието на болестта на Паркинсон, в сравнение с мъжете, които рядко пиели мляко.

Според TIME, екипът също така успял да открие и остатъци от хептахлор-епоксид в тялото. Пестицидът се е натрупал преди невроните да бъдат увредени, което е евентуална индикация, че пестицидът е отговорен за изтъняващите неврони.

Важно е също така да се отбележи, че екипът не е успял да тества проба от млякото, което оставя едно голямо “ами ако” по отношение на определянето на окончателния виновник за болестта. Според Абът „данните не са пълни, но будят доста подозрения за това, което се е случвало.”

Пестицидът е забранен в САЩ през 1988 г., но той остава в почвата дълго след употребата му.

Вместо да избягваме млякото напълно обаче, това проучване доказва, че вместо това трябва да се концентрираме върху влиянието на подобни химикали върху нашето здраве в дългосрочен план.