Миналата седмица Ким Кардашиян роди своя син Сейнт Уест в чисто холивудски стил, плащайки 4 000 долара на нощ за луксозна стая в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис.

Част от удобствата, включени в цената, са лична дула, плюшени възглавници, вегански ястия, както и приятно осветление, подходящо за селфита за Instagram, по които Кардашиян е вманиачена.

И докато подобен излишък може да се очаква от риалити звезда, не само знаменитостите в Холивуд превръщат престоя си в болници във ВИП, пише New York Post.

Вижте още: Къде богатите хора паркират автомобилите си?

Повечето болници в Ню Йорк в момента разполагат със стаи на цени от 250 долара до 4 000 долара на нощ, които се плащат допълнително от това, което покрива здравната застраховка и които са предназначени за пациенти, които искат по време на болничния им престой да се чувстват повече като на хотел.

“Преди години нямаше толкова много подобни възможности,” казва Филис Коен, старши административен директор на Lenox Hill Hospital, където Бионсе ражда дъщеря си през 2012 г. в апартамент, струващ 2 400 долара на нощ. Интересът е толкова голям, че Lenox Hill ще осигури още четири такива апартамента до март, според Коен.

В южното крило на NewYork-Presbyterian/Weill Cornell ВИП пациентите ползват италиански чаршафи и завивки Frette, тоалетни артикули Molton Brown и др. В подобен лукс е прекарал престоя си саудитският крал Абдула, който през 2010 г. резервира целия етаж, за да се оперира.

В едно от другите подразделения на NewYork-Presbyterian, в квартал Уошингтън Хайтс, пациентите се наслаждават на изпълненията на пианист, а болницата разполага и с изкуствен водопад.

Болница Mount Sinai, също в Ню Йорк, има 19 стаи на така наречения “луксозен етаж за пациенти”, който разполагат с бани с махагон и мрамор. Пациентите също така получават белгийски школад при изписването си.

В Mount Sinai Beth Israel в Ийст Вилидж, Ню Йорк, на “луксозния етаж,” който е открит през 2008 г., има стерео уредби Bose, а кашерната храна се сервира в порцеланови съдове.

В Lenox Hill, след като са похапнали омар с равиоли в масло или агнешко със свежи подправки, бъдещите майки могат да си резервират фотосесия с новороденото във фотографското студио на болницата. Нуждите на пациентите се посрещат сякаш те са гости на четиризвезден хотел.

Допълнителните грижи не са само за млади майки и саудитски крале. Алиса Голдман, майка на две деца, също е оценила лукса в Mount Sinai Eleven West, когато нейният баща, болен от рак, е бил там.

“Сякаш бяхме в апартамент в хотел Four Seasons,” казва 46-годишната Голдман. “Направо забравяш, че си в болница.”

Вижте още: Невероятният живот на бавачките и икономите на супербогатите

“Когато бяхме в болницата, в стаята на саудитска принцеса имаше парти,” си спомня Голдман. “В друг ден в момента вече разведена двойка филмове звезди бяха в болницата за фейслифт. Някой каза, че сметката за престоя им е била 80 000 долара.”

Лекар от Ню Йорк обаче предупреждава, че луксозното не винаги е по-добро.

“Колкото по-хубав е етажът, толкова по-лоши са грижите, защото в крайна сметка получаваш обикновени медицински сестри,” казва лекарят, пожелал анонимност по професионални причини. “Ако постъпвате в болницата със сложен сърдечен проблем, за вас е по-добре да сте в сърдечното отделение."

“Ако не се чувствате добре или току що сте оперирани или пък имате мигрена, наистина ли искате да слушате как някой свири на пиано?”

“Целта ви би трябвало да е да излезете от болницата колкото се може по-бързo и възможно най-добре излекувани.”