Турция и ЕС официално отвориха нова глава в преговорите на Анкара за членство в блока. „Отварянето на Глава 17 е част от повторното засилване на процеса по присъединяване на Турция, както беше решено на срещата на върха ЕС-Турция през ноември“, съобщи Жан Аселборн, външният министър на Люксембург - страната, която е настоящият ротационен председател на съвета на ЕС.

Отварянето на новата глава за икономическа и финансова политика беше условие за споразумението между турския премиер Ахмет Давутоглу и европейските лидери по време на специална среща на върха за миграционната криза през ноември.

От 2005 г. насам Турция е отворила 15 глави от общо 35, които трябва да бъдат затворени, за да може Анкара да получи членство в блока. До сега обаче само една от тях е затворена, припомня БГНЕС.

„Позитивната движеща сила в отношенията между Турция и ЕС продължава с отварянето на Глава 17“, се казва в съобщение на турското представителство за ЕС, публикувано в социалната мрежа Twitter. Освен отварянето на нова глава, на последната среща с Турция миналия месец съюзът също така обеща на Анкара финансова помощ в размер на 3 млрд. евро за бежанците от Сирия на територията на страната.

Блокът също така обеща да прекрати изискването за визи на турски граждани при пътуването им в Шенгенската зона. В замяна Анкара обеща да вземе мерки за намаляването на бежанци към континента като засилване на борбата срещу трафикантите и връщането на икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на убежище.