Продажбите на нови автомобили в Европа са се повишили за 27-и пореден месец през ноември. Те са нараснали с 13.7% до 1.1 милиона броя, посочиха данните на АСЕА.

България е сред страните с най-голям ръст в продажбите на нови автомобили, като през ноември в страната ни са били продадени 2 130 броя спрямо 1 595 година по-рано. Това е повишение от 33.5% на годишна база.

Другите европейски страни със значително повишение в продажбите са Испания – ръст от 25.4%, Италия с 23.5%, Франция с 11% и Германия с 8.9%.

За първите единадесет месеца на годината продажбите на автомобили в Европа са се повишили с 8.7%, до 12.6 милиона броя. Така те са преминали регистрираните за цялата изминала година продажби.

Засегнатата от скандала с дизеловите си автомобили компания Volkswagen губи сериозни позиции в продажбите си в Европа. Пазарният дял на най-големия европейски производител се понижава до 24.3% през този ноември спрямо 26.6% година по-рано.

Сред подмарките на Volkswagen, продажбите на Skoda са най-силно засегнати през ноември, като те се понижават с 3% спрямо същия месец на годината.

Големият печеливш при производителите е Ford, чиито продажби в Европа нарастват с над 20% през ноември, като пазарният дял на компанията нараства до 7% спрямо 6.6% преди година.