2015 г. вече отминава. Вижте равносметката на Admiral Markets как се е отразила старата година на инвестициите на компанията и какви са плановете им относно това как да подобрят представянето си на финансовите пазари през 2016 г.

Какво е позиционирането на пазарите и какво можем да очакваме през Новата година

Настроенията определено бяха възходящи тази година - бичи за долара и фондовите пазари. В продължение на две години американският долар се радва на засилено търсене на фона на дивергенцията между паричната политика на САЩ с останалия свят. И сега, на прага на историческото повишаване на лихвата и все по-големите очаквания това да се случи още тази година, всички пазарни участници са насочили поглед към заседанието на Фед. Не Фед, обаче, ще движи пазарите през 2016 г., а действията на Драги.

Поради политиката на облекчаване на ЕЦБ, еврото се превърна във валута за финансиране (финансираща валута за кери трейд), което рефлектира в покачване на долара и индексите. Това доведе до натрупване на къси позиции през последните месеци и някои от големите хедж фондове дори успяха да приберат печалбите си и да върнат малко цената. Ето защо чисто спекулативно е възможно да видим продължение на възходящата корекционна фаза по евро/долар в началото на годината и поскъпване на еврото в средносрочен план (от няколко седмици до няколко месеца).

За 2016 един от най-сигурните залози, обаче, е поскъпването на долара спрямо еврото.



Гледайки в по-дългосрочна перспектива, състоянието на европейската икономика не е цветущо, ЕЦБ вече обяви през декември, че разширяват периода на програмата си за количествено облекчаване и нови действия в тази насока ще наклонят везните за поевтиняване на еврото към паритет. Все пак увеличението на американските лихви е историческо и не е напълно отчетено в цените. И дори ако процесът е много постепенен, както Фед често ни напомня, вероятно е това „да подтикне Драги" към действия в скоро време. Паричната политика на Фед, изключваща облекчаване ще се отличава от останалите централни банки, най-вече тези с печатниците: ЯЦБ и ЕЦБ и от това ще последвапродължителен спад на евро/долар, като тестване на паритета вече не звучи толкова невероятно, дори стойности към 0.95 са в погледите на все повече анализатори.

Вдигането на основния лихвен процент от обикновено миролюбивия Фед ще покаже, че дори и тази предпазлива институция е уверена в икономиката на САЩ. На финансовите пазари винаги има корелации и силен долар винаги води до спад в цените на златото, като е възможно да видим жълтия метал да се търгува под 1000 долара.

В същото време фондовите индекси нови удариха исторически върхове през 2015, като Nasdaq дори сформира двоен връх при 4739. Съвсем нормално е да видим корекция от около 10% надолу за всички борсови индекси, не само американските.

Друго на което може да станем свидетели през 2016 г. и което също е интересно - волатилността от форекс пазара може да се прехвърли и върху капиталовите пазари и съкровищните бонове да се окажат една добра инвестиция. Най-вероятно ще наблюдаваме възвръщаемост по 10-годишните правителствени американски облигации от около 2%-1.8%. Вече може да търгувате и облигации в платформата за търговия MetaTrader 4.

Въпреки всичко, световната икономика не е толкова силна и САЩ не може да я вдигнат сами по себе си. Рецесията вКитай, напрежението в Латинска Америка, конфликта в Сирия, увеличението на основния лихвен процент в САЩ - всички това може да генерира сериозна финансова криза. Не всички пазари ще реагират положително и през 2016 г. и може да имаме първите опити за пряка монетаризация на дълга. Дълъг период на висок обменен курс
за зелените пари предполага борба за износителите от САЩ. Силният долар също ще има последствия за други части на света. Разбира се, износът към САЩ е по-привлекателен, но обслужването на дълга в щатски долари става по-трудно, особено след като лихвените проценти се покачват. МВФ вече изрази притеснения за развиващите се пазари, в този контекст за дълга.Освен това такъв период на бягство от риска през 2016 г., ще подкрепи и йената като валута-убежище. Долар/йена може да спадне до дъното около 105.


Заключение
В крайна сметка едно е сигурно, новата година ще донесе и несигурност и волатилност на финансовите пазари. Затова трябва да се научим да бъдем отговорни, когато търгуваме - да управляваме успешно рисковете и капитала си. Уверете се, че работите с регулиран брокер-партньор, предлагащ Ви едни от най-добрите условия, сигурност и безплатно обучение.

Каквото и да ни предстои през 2016 г., нека първо изпратим подобаващо настоящата година. С наближаването на празниците Admiral Markets представя на Вашето внимание кампанията си Коледни поздравления. Регистрирайте се сега и може да получите бонус върху печалбата Ви в рамките на три последователни месеца.

Силвия Велчева,
Admiral Markets UK Ltd.
Предупреждение за риск
Този материал е само с информационна цел и не трябва да се разглежда като предложение, препоръка или съвет да купувате или продавате финансови инструменти, нито има претенция да съдържа официална информация за термините. Ние не гарантираме, че тази информация е пълна и прецизна. Всички становища или мнения, изразени в материала не отразяват непременно тези на Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS и Admiral Markets AS. Освен ако не е указано друго, всяка финансова информация, предадена в този материал е само ориентировъчна, подлежи на промяна и не представлява предложение за сделка на дадена котировка на цена. Admiral Markets UK Ltd е лицензирана и регулирана за провеждане на инвестиционна дейност от Органа за финансов надзор на Обединеното кралство, FRN 595450. Допълнителната информация за това може да бъде намерена на интернет страницата на Органа за финансов надзор. Седалището на Admiral Markets UK Ltd е 16 St Clare Street, Лондон, EC2V 7JN. Регистрационният номер е 08171762. Admiral Markets UK Ltd също се регулира от Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID) по отношение на други служби в рамките на ЕС в рамките на паспортния режим на MiFID. CFD/Forex търговията е продукт с ливъридж и носи висока степен на риск. Не трябва да търгувате CFD или спот валутна търговия, освен ако не сте разбрали същността на CFD и/или спот валутната търговия, как те работят, как можете да реализирате печалба или загуба и степента на излагането на риск и загуби. Моля обърнете внимание, че загубите могат да бъдат неограничени и никакъв депозит или друга сума, която сте платили (като Initial Margin (ние наричаме това Margin) или Variation Margin) ще ограничи загубите Ви. Вие трябва да се уверите, че CFD и спот валутната търговия е подходяща за Вас с оглед на обстоятелствата и финансовото Ви състояние. Вие може да загубите всичкия си вложен капитал и първоначална инвестиция. Търгувайте само с това, което можете да си позволите да загубите. Моля прегледайте детайлно предупрежденията за риск.