На пазара вече са първите модели на Microsoft, работещи с мобилната операционна система на компанията – Windows 10. Днес в рубриката „Устройство на седмицата” ще спрем вниманието си на две от тях – Lumia 950 и Lumia 550.

Windows смартфона Lumia 950 е флагманът на компанията за тази година. В ръцете ни е неговата двусимова версия, която се явява голям плюс за потребителите, поради отсъствието на много смартфони с две сим карти във високия клас.

950 Dual на Microsoft е оборудван с 5,2-инчов OLED екран, работещ в резолюция QuadHD – именно той е нещото, което първоначално приковава вниманието на потребителя, щом моделът се озове в ръцете му. Корпусът на устройството е пластмасов, но материалите, от които е направен Lumia 950, са здрави и надеждни, сглобката е с необходимото високо качество, въпреки наличието на капак, благодарение на който батерията на модела може да се сменя.

Акцентът в Microsoft Lumia 950 обаче е камерата. Тя е с 20-мегапикселов Pure View сензор, подпомаган от специална тройна LED светкавица, която се адаптира към средата. Това на практика позволява правенето на качествени снимки, дори при много ниска осветеност. Интересна подробност тук е, че с „динамичната светкавица” камерата заснема една фотография с помощта на светкавицата и една без нея, като специален алгоритъм избира и образува по-добрия кадър.

Още нещо интересно е, че самата светкавица също работи по нов начин. Сензори измерват околната осветеност и в зависимост от това подават информация към светкавицата колко силно и в кой спектър да свети. Така например, ако снимките по здрач, софтуерът и светкавицата ще добавят повече синя светлина, така че снимката да е напълно реалистична.

Оптиката също казва своята дума в превръщането на камерата на Lumia 950 в една от най-добрите на пазара. Тя традиционно за марката е на Carl Zeis, а в комбинация с вградената оптична стабилизация и Clear View технологията, позволява създаването на ясни фотоси, дори когато снимате нещо в движение.

Благодарение на новия сензор и алгоритми за обработка на кадъра, използвани в Lumia 950, цветовете на направените снимки са станали още по-ярки и наситени, което личи отлично при снимане на светеща коледна украса да речем.

Важно е да добавим, че подобно на камерите на останалите модели във високия клас, и тази има възможност да заснема видео в резолюция 4K, въпреки че по подразбиране клиповете се правят в HD 1080p

Предната камера на модела е 5-мегапикселова. Тя е достатъчна за хубави селфита, а това че е широкоъгълна позволява снимането на няколко човека едновременно. Налична тук е и възможността за заснемане на видео, при това в HD резолюция.

Към техническите характеристики на Microsoft Lumia 950 непременно трябва да добавим още шестядрения процесор Qualcomm Snapdragon 808, който е с 64-битова архитектура, RAM паметта, чийто капацитет е 3 GB, както и вградената памет от 32GB, която може да бъде разширена още чрез използването на microSD карти.

Моделът е първият подобен, който разполага с новия USB-C порт и заради това може да зарежда доста по-бързо своята батерия. Нейният капацитет е 3000 мАч – напълно достатъчно за активно използване в продължение на два дни.

Впечатляващите неща в смартфона обаче не свършват до тук. Щом пуснете екрана, моделът сам разпознава дали пред него е собственика на устройството или някой друг, благодарение на вградения скенер на ретината и софтуера Windows Hello.

Любителите на Windows операционната система, разбира се могат да разчитат и на гласовия асистент Cortana, който макар все още да няма българска версия, се справя доста добре с управлението на устройството.

Последната забележителност в Lumia 950 e Continium. Това е функцията, която позволява на потребителя да свързва устройството си с монитор или телевизор, както и да му добавя хардуерна клавиатура и мишка. По този начин, независимо къде се намирате, винаги имате един пълноценен преносим компютър със себе си.


Lumia 550


И докато Lumia 950 e наистина сред ТОП устройствата на изминаващата си година, то другият модел, който представяме днес с по-скоро е подходящ за всеки потребител, който иска да използва новата операционна система Windows 10, но предпочита достъпната цена за сметка на високите характеристики.

Моделът на Microsoft притежава 4,7-инчов LCD дисплей, работещ в HD резолюция. Камерата е 5-мегапикселова и прави приятни за окото снимки, ако се разглеждат само на екрана на модела. В допълнение тя разполага с LED-светкавица и автофокус, а при желание за правене на селфита – Lumia 550 предлага и 2-мегапикселова предна камера.

Моделът освен това разполага с четириядрен Qualcomm Snapdragon 200 процесор, чиято работа се допълва от 1 GB RAM и 8 GB вградена памет, чийто капацитет може да се разшири чрез използването на micro-SD карта.

Батерията на модела е с капацитет от 2100 mAh, което при по-малко използване на екрана може да позволи до три дни работа с устройството.