Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лева за празниците, за да има пари за всички желаещи да теглят, изчислиха експерти от бранша.

Такава сума се очаква да дръпнем от банкоматите около осемте почивни дни - четирите по Коледа и четирите по Нова година, които се събират този декември.

По време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, които са част от системата БОРИКА, са теглени на ден средно по 32.4 млн. лв., показват данните на картовия оператор. У нас обаче има големи банки, които имат изградена собствена система за картови разплащания.

Така че според експертите реалната сума, която се вади от банкоматите по празниците, е най-малко два пъти по-голяма - или около 60-65 млн. лв. дневно, пише „Монитор“.

По принцип средната сума, която се тегли от ATM устройствата на ден у нас, е около 55-56 млн. лева на ден, показва статистиката на БНБ.

От данните на БОРИКА за миналата година става ясно още, че пикът на тегленето на пари е на 23 декември (62.4 млн. лв.) и на 29 и 30 декември (по около 42 млн. лв.).

Изтегленото от банкоматите обаче не е всичко, което ще извадим от картите по празниците. Освен че теглим пари с тях, на повечето места в големите градове вече може да се плаща и през ПОС терминали.

Тези транзакции са близо 30% от всички плащания, които правим с карти по празниците, видно от данните на БОРИКА. Заедно с тях общата сума на похарчените пари по празниците миналата година възлиза на почти 460 милиона, съобщиха от картовия оператор.

Според последните данни на БНБ, които са към средата на тази година, у нас има действащи 7162 банкомата. ПОС терминалите са значително повече - около 87 000, а броят на картите - дебитни и кредитни, е 7 371 743.

До средата на годината изтеглената сума от ATM-ите е за близо 10 млрд. лв. За същия период с карта през ПОС терминали сме платили около 2.8 млрд. лв.