Броят на бежанци, които са пристигнали в Германия през декември, е намалял повече от половината, в сравнение с предходния ноември. Това показват данни на германската федерална полиция, цитирани от Reuters.

Спадът в броя на новодошлите по всяка вероятност се дължи на лошото време в Егейско море, както и на завишения контрол по външните граници на Турция, посочва БГНЕС.

Със своите либерални правила за бежанци и щедри социални помощи, Германия се превърна в една от основните дестинации за мигранти в Европа. От началото на месеца до 20 декември близо 73 000 мигранти са пристигнали в страната, което е спад, в сравнение със 170 000 души, които са дошли през същия период на предходния месец, показват полицейските данни.

От пристигналите хора този месец близо 6000 минават през Германия транзитно на път за скандинавските държави, с което броят на бежанците, оставащи в страната, спада още повече - до 68 000 души. Средно за ден през месеца в страната са пристигали между 2000 и 5000 души.

Според данните на системата Easy, която се използва за първоначалната регистрация на мигранти, от началото на годината до края на ноември в страната са пристигнали 965 000 души. Това означава, че вече повече от един милион души са прекосили границата на страната.

Много от местните власти изпитват сериозни трудности да се справят с големия поток от хора, като някои членове на консервативните редици на канцлера Ангела Меркел неведнъж призоваха за слагане на таван на броя хора, който страната да може да приеме.