Азиатските индекси регистрираха лек ръст, водени от стабилизирането в цената на петрола на международните пазари и повишението на щатските пазари вчера.

Индикаторът, следящ предсавянето на азиатските пазари – MSCI Asia-Pacific, добави 0.4% към стойността си. От позитивната тенденция се разграничиха китайските индекси, загубили минимална стойност – между 0.1 и 0.3%.

На положителна територия стартираха търговията си и европейските пазари днес, като водещите регионални индекси добавиха по над 0.5% към стойностите си.

„Европейските пазари отбелязаха известно повишение през изминаващата вече седмица, но те са далеч под нивата си от началото на месеца. Това прави шансовете за това да видим новогодишно рали почти толкова големи, колкото да видим снежна Коледа“, коментира Майкъл Хюсън, главен пазарен стратег в CMC Markets в Лондон, цитиран от СNBC.

Щатските и повечето водещи европейски показатели се очаква да бъдат затворени в петък за честване на коледните празници.

Леко понижение регистрира и японският Nikkei днес – от 0.2%. Японският пазар ще работи в петък, но за сметка на това ще бъде затворен в сряда по случай рождения ден на японския император.

Брентът с доставка през февруари се повиши с 0.7%, до нива от 36.62 долара за барел, след като вчера достигна единадесет годишен минимум при ниво от 26.04 долара.

„Цената на петрола може да се понижи моментно под 30 долара, но едва ли ще станем свидетели на по-нататъшни значителни загуби. Очакваме цената да приключи края на годината при нива, близки до 40 долара за барел“, коментира Кати Лиен, управляващ директора на BK Asset Management.

„В дългосрочен план фокусирането на Китай върху ръст, базиран на вътрешното потребление, ще е добър за енергийните цени“, допълва още Лиен.

Златото ограничи ръста си от вчера и се търгува при нива от 1 077 долара за унция с незабавна доставка.