Повечето азиатски пазари се повишиха днес, след като регистрираха най-ниска стойност от три години насам вчера. Индексът следящ представянето в региона – MSCI Asia-Pacific добави 0.5% към стойността си. За месеца той е загуби 4%, докато за тримесечието загубата на индекса възлиза на 18.5%, или най-лошото представяне от четири години насам.

Опасенията свързани с представянето на китайската икономика продължават да въздействат негативно на пазарите.

Търсенето на йени се забави, след като световните фондови пазари се стабилизираха. Според търгуващите обаче, волатилността на пазарите ще се запази, ако се съди по обемът на изтеглените от пазарите средства през тримесечието.

Инвеститорите очакват данните за заетостта и безработицата в петък, които да дадат по-нататъшна яснота относно бъдещата политика на Фед и кога може да се очаква първото повишение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Спад регистрираха валутите на страните обвързани със суровините. Канадският долар се търгува при 11-годишен минимум от 1 .3463 канадски долара за един щатски долар.

Японският Nikkei отбеляза ръст от 1.8%. Той все още се насочва обаче, към понижение за тримесечието в размер на 15%, или най-голямото му от 2010 г. насам.

Китайският широк индекс CSI 300 се повиши с 0.7%, с което загубата му за тримесечието бе намалена до 28%. Тримесечният спад за хонконгският индекс Hang Seng е в размер на 21.2%.

„Световните пазари приключват най-лошото си тримесечие от 2011 г. насам, като няколко са факторите причинили това, сред които опасенията за забавяне на световния ръст, по направление на развиващите се пазари и особено Китай“, според анализатори от Barclays, цитирани от CNBC. “Препоръчваме на инвеститорите да се насочат към японски и европейски акции“, допълват още от там.

Брентът загуби 0.8% от стойността си до ниво от 47.85 долара за барел.