Кларк Мофат твърди, че мечтаел за кариера в криминалното право, когато се дипломирал от правния университет Томас Джеферсън в Сан Диего през 2006 г.

След дипломирането си обаче той така и не успява да си намери работа, свързана с правото и никога не е заработвал повече от 25 000 долара на година. Той живее под наем в мобилно жилище и получава купони за храна, за да се грижи за прехраната на съпругата си и двете си деца.

"Едновременно е объркващо и до известна степен унизително," споделя наскоро 35-годишният Мофат в интервю за Business Insider.

Мофат е един от 12-те бивши студенти на правния университет, които в момента са завели дело срещу учебното заведение. Според тях университетът умишлено е завишавал данните за това колко от дипломиралите се там си намират работа и какви заплати получават, за да привличат повече кандидат-студенти.

Четирима бивши студенти завеждат дело срещу университета през 2011 г., а Кларк е един от други осем, които завеждат отделно дело през 2014 г. Заведеното през 2011 г. дело трябва да влезе в съда в началото на 2016 г.

Учебното заведение е обвинено в това, че е посочило, че над 90% от дипломиралите се там през 2010 г. са си намерили работа след това, но не са разкрили, че данните включват почасова работа като чистачи на басейни и продавачи на бельо в магазини на Victoria's Secret, информира Associated Press.

От университета твърдят, че след съдебното дело през 2011 г. те винаги са изчислявали данните си за дипломиралите се, които си намират работа съгласно изискванията на Американската адвокатска колегия.

Вижте още: В САЩ семейства с над 100 000 долара доходи не смогват с наемите

Мофат се дипломира през май 2006 г. и веднага започва да учи за изпита за адвокат в Калифорния. Не успява да го вземе, въпреки че е учил и започва работа като мениджър в магазин за видео игри.

Въпреки че вземането на изпита го притеснявало, Мофат казва, че имал по-големи проблеми от това — като неговият студентски дълг, който нараствал лавинообразно. Той имал нужда от работа, от каквато и да е работа, за да започне да си плаща сметките.

Мофат се явява на изпита за адвокат в Тексас през 2007 г. и отново не успява да го вземе. Той твърди, че от университета не са го подготвили добре.

Мофат завършва правния университет със 120 000 долара студентси заеми. Таксата за обучение е 46 000 долара на година, а то обикновено трае три години.

Тъй като не успява да обслужва кредитите си, студентските задължения на Мофат вече достигат 170 000 заради трупащите се лихви.

До днес Мофат никога не е работил нещо, свързано с правото. Той се грижи основно за децата си, тъй като съпругата му е неизлечимо болна и няма възможност да го прави.

В момента Мофат кара кола за Uber на пълен работен ден и като някои други шофьори на компанията едва свързва двата края.