Ахмед Мохамед, който миналия месец бе арестуван, след като донесе в училище домашно направен часовник, който приличал на бомба, и неговото семейство обявиха, че в скоро време ще се преместят да живеят от САЩ в Доха, Катар, където са приели офертата на Qatari Foundation да заплати обучението на Мохамед.

От семейството обявиха, че са получили много "щедри" оферти от училища, които искат да приемат Мохамед, но са решили да изберат Qatari Foundation заради това, че „дава възможности на младите хора и гради култура на иновации и креативност“.

Семейството планира да се премести в следващите няколко дни, според The Dallas Morning News.

Мохамед е обикновен 14-годишен мюсюлманин ученик в Ървинг, Тексас, до 16 сптември, когато донася ръчно направен часовник в куфарче в училище, за да впечатли преподавателя си. Друг учител обаче взел изобретението му за бомба и се обадил в полицията, вследствие на което Мохамед бе арестуван.

Полицията го освобождава още същия ден, но неговата история стана много популярна в социалните медии.

Мнозина определиха ареста му като пример за расово профилиране, а политици, знаменитости и технологични магнати посъветваха Мохамед да продължи с изобретенията.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг го покани в централата на Facebook. Мохамед се срещна и със съоснователя на Google Сергей Брин, както и с президента на САЩ Барак Обама.

След инцидента Мохамед и неговите братя спират да посещават училище, а семейството посещава Ню Йорк, Катар, Саудитска Арабия и Судан, откъдето е емигрирал неговият баща в САЩ.

След посещението си на Белия дом в началото на тази седмица семейството на Мохамед взема решение за бъдещето си.

"Доха ми хареса, защото е много модерна," казва Мохамед. "Видях много невероятни училища там, много от които са кампуси на американски университети."

Въпреки че семейството планира да замине след няколко дни, Мохамед първо смята да вземе конфискувания си часовник от полицията в Ървинг.