Не е тайна, че Джордж Лукас е богат мъж. Той притежава в банковата си сметка 5.1 милиарда долара. Т.е. по-богат е с 1.6 милиарда долара от своя колега Стивън Спилбърг. По-богат е и от самата Опра Уинфри.

Това, което различава натрупаното състояние от тези на другите милиардери по света, е, че богатството на Лукас се дължи предимно на само една идея: Междузвездни войни.

Всъщност, проектите на Джордж като режисьор са съвсем малко. Технически погледнато, той е режисирал само 6 филма през цялата си кариера. Четири от тях са свързани с Междузвездни войни.

За сравнение, Стивън Спилбъг е режисирал над 30 различни филма. Част от тях се превърнаха в ленти, които човечеството винаги ще си припомня.

Тогава как Джордж Лукас успя да генерира такава огромна сума пари само от един филм?

Всичко се върти около едно просто, но невероятно брилянтно решение. Решение за милиарди долари, взето през 1973 година...

По онова време Лукас е сред хората в Холивуд, които се опитват да намерят своя път в кариерата. Първият му режисьорски дебют е през 1971 година - THX 1138. В него участва Робърт Дювал. Действието се развива във футуристичен свят, където роботи андроиди контролират обществото.

Следващият филм на Джордж е от 1973 година – „Американски графити”. За разлика от предходния филм, този пожънва успех. Превръща се в един от най-печелившите за онова време, навъртайки 200 млн. долара.

Още през 1971 година на Джордж Лукас му хрумва идеята за филм, който се развива в космоса. Той работи по сценария в продължение на следващите 2 години.

След безукорния успех на „Американски графити” Лукас се оказва в най-добрата позиция за преговори за следващия си филмов проект. От „Американски графити” в банковата му сметка постъпват 150 000 долара.

По това време един от изпълнителните директори на студио 20th Century Fox Алан Лад Джуниър е влюбен в „Американски графити”, но идеята за „Междузвездни войни” му е съвсем неясна.

Въпреки мнението на другите директори в студиото, че новият проект няма да пожъне успех, Лад гарантира на Лукас бюджет от над 8 милиона долара. Финалният бюджет набъбва до 11 милиона долара.

Брилянтното решение

Студиото предлага на Лукас повишение на заплатата от 150 000 долара на 500 000 долара. Режисьорът обаче отхвърля това предложение и поставя на обсъждане друго. Той избира да получи по-малко пари като заплата, но при две условия:

1. Всички права по разпространението на филма остават негови.

2. Негови остават и правата, в случай че последват продължения на „Междузвездни войни”.

Колкото и безумно да звучи днес, по онова време за студиото това разрешение на въпроса е било повече от приемливо. През 1967 година Fox претърпяват провал с дистрибутирането на „Д-р Дулитъл”, така че идеята да преотстъпят евентуален провал им се струва много изгодна.

Освен това в тези години разпространението на филми не е било онова, което е днес.

Така Джордж Лукас се подписва под заплата от 150 000 долара и слага в джоба си правата за „Междузвездни войни”.

Няма нужда да ви споменаваме колко покъртителен успех жъне филмът, когато е пуснат на екран през 1977 г.

Като пресметнем инфлацията, се получава, че „Междузвездни войни” е вторият по приходи филм в историята.

За 6 седмици лентата печели 220 милиона долара само в САЩ.

Огромното състояние на Джордж Лукас обаче не идва от гледанията на филма из цял свят.

Между 1977 и 1978 година „Междузвездни войни” продава играчки на стойност 100 милиона долара.

35 години по-късно от продажба на сувенири са генерирани 12 милиарда долара!

Трупането на пари, вследствие на продажбата на стоки, свързани с „Междузвездни войни”, продължава с пълна пара.

По първоначални сметки пускането на петия филм ще генерира допълнително 3.5 милиарда долара в бокс офиса.

През 2012 година Дисни плати на Джордж Лукас 4 милиарда долара, за да откупи от него всички франчайзинги.

Поуката от историята? Без да притежава правата над филма, Лукас би бил един от многото режисьори, които трябва да правят десетки филми, за да се радват на завидно богатство.

С едно брилянтно решение той съумява да изгради филм, който скоро няма да излезе от сърцата на милионите почитатели из цял свят.

Заключението? Ако вярвате в идея, никога не се отказвайте от правата върху нея!